Ugrás a tartalomra

Célkeresztben a közösségi közlekedés

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. augusztus 07. péntek 09:19
A közeljövőben változó busz és villamosközlekedéssel kapcsolatban tartottak lakossági fórumot a Bulgárföldön.

Miskolc átalakuló közösségi közlekedése volt a témája annak a lakossági fórumnak, melyet szerdán tartottak a DVTK Medical Center tárgyalójában. Az eseményen Bartha György és Bazin Levente önkormányzati képviselők mellett a témában érintett önkormányzati cég, a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. szakvezetői – Juhász János villamosközlekedési és Lukács Zsolt autóbuszközlekedési igazgató – válaszoltak a felmerülő kérdésekre.

Bazin Levente lapunknak elmondta, a fórum célja az, hogy a közösségi közlekedésben tervezett változásokat társadalmasítsák.

- Azt szeretnénk, ha egy olyan közösségi közlekedés alakulna ki Miskolcon és városrészeiben, mely a lakosok igényeit a korábbiaknál sokkal jobban kielégíti. Ezért aztán a fórumra elsősorban olyan embereket várunk, akik maguk is használják a busz és villamosjáratokat, és vannak építő jellegű észrevételei – mondta.

Fotó: Végh Csaba

Fórumsorozat

Bartha György hozzátette, a szerdai fórum indítója volt egy sorozatnak, a következő napokban, hetekben több városrészben is hasonló programot rendeznek az érdeklődőknek. „A jövő héten négy, és azt azt követő héten még egy fórum lesz majd. Ezek az események a város számtalan területét lefedik: többek között az Avas, Görömböly, a Jókai lakótelep, de Martinkertváros és Szirma lakóinak véleményét is várjuk majd.”

A fórumon Juhász János ismertette a tervezett változásokat (a témával a közelmúltban részletesen is foglalkoztunk, cikkünk itt olvasható újra). Mint emlékeztetett, az újdonságok egy része már szeptembertől életbe lép, így például ekkortól a Felső-Majláthig közlekedő 101B-s is betér majd Berekaljára, az 1-es buszok, a városrészt érintő járatai pedig 1B jelzéssel közlekednek. Az említett járatokat hangolják a 21-es busszal is, és ezek a járatok ütemesen közlekednek, csakúgy, mint - szintén szeptembertől - az észak-déli tengely buszai.

Felelevenítette, hogy szeptembertől újragondolt rendszerben közlekedtetik majd a villamosokat: elindul hétköznap csúcsidőszakban az 1A-s viszonylat, mely a Zöld Nyíl projekt keretében, a Diósgyőri Gimnázium megállónál megépült betétvégállomásig jár. „ A változásoknak köszönhetően a villamosjáratok is jobban igazodnak az utazási igényekhez a villamospálya teljes szakaszán” – hangsúlyozta az igazgató, aki hozzátette: nagyon sok panasz érkezett korábban a hétvégi villamosközlekedésre, így ezen is változtattak: iskolakezdéstől a szerelvények szombaton és vasárnap is gyakrabban járnak majd némileg.

Összehangolt, ütemes

A programon körülbelül egy tucat érdeklődő vett részt. A bevezetendő változásokat mindannyian üdvözölték, persze kérdések, észrevételek azért voltak. Ezek nagyobb része nem is a már meghirdetett, biztos változásokkal volt kapcsolatban, a megjelentek inkább a januárban bevezetendő csomaghoz tették hozzá a magukét.

Javaslatok érkeztek például a 29-es autóbusz útvonalával kapcsolatban: volt, aki úgy gondolta, a járatok érinthetnék az egyetemváros melletti Lidl áruházat, míg mások arra tettek javaslatot, hogy a viszonylat a jövőben ne járjon be a Vasgyárba. Akadt, aki azt sürgette, hogy az 1-es és a rövidesen induló 1B-s busz menetrendjét ne csak a 101B-s és 21-es, hanem a Lillafüredre és Ómassára járó 5-ös és 15-ös autóbuszokkal is hangolják össze. Emellett a perecesi járatra, a 6-os buszra is érkezett panasz, merthogy – mint elhangzott – a járat ritkán közlekedik és probléma az is, hogy a buszokat gyakran nem várják be a gerincjáratokon közlekedő 1-es vagy 54-es viszonylatok

Az ütemes indulások újbóli bevezetését mindenki jó ötletnek tartotta, merthogy - mondták a hozzászólók - , ez már korábban is működött: az utasoknak megjegyezni, az MVK-nak meg hangolni volt könnyű az indulásokat.

Juhász János válaszában úgy forgalmazott, a menetrendi munkacsoport emailban és levélben is több száz észrevételt kapott eddig. „Ehhez jönnek majd hozzá a fórumokon elhangzottak, az MVK és a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) munkatársai a külső szakértőkkel karöltve várják ezeket, és kivétel nélkül mindet megvizsgálják majd. A 6-os busszal kapcsolatban az igazgató kiemelte: egy hajnali járattal már szeptembertől bővülhet a viszonylat, a járatközi csatlakozásokra pedig újból felhívják a buszsofőrök figyelmét.

Kijelzők, jegyrendszer

Bár nem szorosan a tervezett változásokhoz kapcsolódik, de érkezett panasz a digitális kijelzők számával kapcsolatban is – nem meglepő módon kevesellték a kihelyezett eszközöket. Az MVK szakvezetői leszögezték, a cég anyagi lehetőségének függvényében folyamatosan szerez be új kijelzőket, idén például a 14-es busz vonalán kerültek ki újak, a 21-es járat kiliáni megállóiban pedig az elmúlt hetekben kezdték meg annak telepítését.

Érkezett még kérdés a nemrég bevezetett elektronikus jegy és bérletrendszerrel kapcsolatban is. A hozzászóló szerint bár nagyon jó dolog az újítás, de jelenleg még lassú, főként a bérletek leolvasása nehézkes. Lukács Zsolt válaszában azt mondta: a gyermekbetegségekkel tisztában vannak, a rendszer fejlesztését tavaly kezdték és bevezetése a koronavírus-világjárvány miatt lett sürgető, így minden észrevétel hasznos, mert annak tökéletesítését folyamatosan végzik. - Ez egy lehetőség volt akkor az utasaink részére, hogy tudjanak jegyet váltani, hiszen a járványügyi helyzet miatt sofőröknél átmenetileg ezt megtiltottuk. A jó hír, hogy a remények szerint még ebben az évben új, jegy- és bérletváltásra alkalmas automatákat telepítünk a város több pontján – zárta a szakigazgató.

 

A közlekedéssel kapcsolatos további lakossági fórumok időpontjai és helyszínei:
08.10 hétfő 17:30    Miskolci Szimfonikus Zenekar, Fábián utca 6 . / Erdei Sándor Zsolt, Szopkó Tibor
08.11 kedd 17:30    Ady Művelődési Ház, Árpád út 4. / Varga Andrea, Bartha György
08.12 szerda 18:00     Görömbölyi  Művelődési  Ház, Szolártsik Sándor tér 4. / Borkuti László
08.13 csütörtök 17:30      Avasi Gimnázium, Klapka György utca 2. / Fodor Zoltán, Szarka Dénes, Szilágyi Szabolcs
08.19. szerda 17.30         Miskolci Tompa Mihály Fiókkönyvtár, Gyöngyösi István utca 1. / Hegedűs Andrea, Cseléné Figula Edina, Badány Lajos

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!