Ugrás a tartalomra

A civileken (is) a sor, hogy tegyenek a civilekért 

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. január 31. szerda 21:00
Az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület (ERKE) - Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ a Civilek Napjához kapcsolódóan „Légy részese” címmel kötetlen hangvételű találkozót tartott szerda délután.
Fotók: Juhász Ákos

2024-ben a Civilek Napja nem csak az adófelajánlások kezdetét jelzi. A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) testületeiben tevékenykedő tagok mandátuma lejárt. A fel nem ajánlott adóforintok nem vesznek el a civil szektor számára. A fel nem ajánlott adó SZJA 1 százalékot az állam ugyanis teljes egészében a civil szervezetek működését és tevékenységét támogató NEA-hoz rendeli – derült ki a Nyilas Misi Házba szervezett összejövetelen.
 
Az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület (ERKE) szakmai vezetője arról számolt be, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében működő szervezeteknek eddig nem volt képviselete. – Emiatt az itteni szervezetek az országos átlagnál kisebb arányban és összegben kaptak támogatást. Ezért biztatjuk a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei egyesületeket, alapítványokat, vegyenek részt a választásban – hangzott el Palik Zoltántól.

A Civilek Napját minden évben február 1-én ünnepeljük – mindez a személyi jövedelemadó (SZJA) 1 százalékának felajánlásával függ össze. Bár az erről szóló törvény korábbi, de ténylegesen 1997 óta van lehetősége a magyar polgároknak arra, hogy az SZJA 1 százalékát közhasznú feladatokat ellátó egyesületek, alapítványok, közalapítványok, nonprofit szervezetek és művelődési intézmények javára ajánlhassák fel.

Az intézményt fenntartó alapítvány – és még számos civilszervezet, köztük: a Magyar Cserkészszövetség – képviseletében Nagy Károlyné a vármegyei civil szervezetek erősítése kapcsán rámutatott, miért is döntő jelentőségű, hogy a pályázatokat elbíráló NEA-kollégiumokban ismét legyen képviselete az ittenieknek.

Ahogy a NEA-választáson már a korábbi ciklusban és most is induló Nagy Károlynéhoz hasonlóan a másik jelölt, Bak László is rávilágított: az érdekképviseletben résztvevő lokálpatrióta civilek célja nem lehet más, mint hogy pályázataikkal a helyi vállalkozásokon segítsenek. A Miskolci Nagycsaládosok Egyesületének elnöke szerint mindezt alapos átgondolás kell, hogy megelőzze, azonban megfelelő forrással és programokkal igenis megvalósítható.

Nagyon sokan kapták már meg az eSZJA felületre a 2023. évről szóló adóbevallás tervezetét. Ugyanezen a felületen már lehet rendelkezni az SZJA civil és egyházi 1+1 százalékának felajánlásáról. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 2024-ben 1941 klasszikus civil szervezet (egyesület és alapítvány), 14 művelődési és felsőoktatási intézmény, 62 közalapítvány várja a felajánlásokat.
 
A területért felelős alpolgármester a rendezvényen hangsúlyozta: vannak olyan helyek, ahová a hivatalos szervek már nem érnek el, ezért van óriási jelentősége annak, hogy a lakosság önálló kezdeményezései megfelelő szerveződési formákba tömörülve munkájukkal segítsék a város működését. Varga Andrea úgy vélekedett, a közös érdekképviselet alapja, hogy együttműködve alakítsuk jövőnket – ezért is pártol a városvezetés minden ilyen kezdeményezést. 

Az eseményen megtudtuk továbbá: az elmúlt évben 92572 Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei adófizető ajánlotta fel a civil 1 százalékát. Csakúgy, mint országos szinten, jelentősen bővült a felajánlók köre. 2023-ban 17 ezerrel többen ajánlották fel az adójuk civil 1 százalékát, mint az előtte való évben. Borsodban így 23 százalékkal nőtt a felajánlók száma. A NAV az elmúlt évben 743,2 millió forintot utalt ki a vármegye kedvezményezett szervezeteinek. 

A választási rendszerbe 2024. február 02. 12.00 óráig lehet bejelentkezni! Csak azok az egyesületek, alapítványok vehetnek részt a választásban, amelyek bejelentkeznek az EPER pályázatkezelő felületen. A megyei képviselet sorsa már a bejelentkezés fázisában eldőlhet. Ha kevesen jelentkeznek be a vármegyéből, nem lesz képviseletünk sem.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!