Ugrás a tartalomra

Első alkalommal rendeztek sóletfesztivált Miskolcon

Miskolc Televízió/Kujan István
Utoljára módosítva
2023. szeptember 06. szerda 12:08
A gasztronómiai-zenés fesztiválnak a miskolci zsinagóga udvara adott otthont vasárnap délután.
Horváth Csongor képgalériája

A programon Markovics Zsolt, a Miskolci Zsidó Hitközség főrabbija köszöntötte az érdeklődőket. Úgy fogalmazott, a zsidóságról "különböző misztériumok" alakultak ki, "kevesen és keveset tudnak" a hagyományaikról, ezért jött az ötlet, hogy egy rendezvény keretein belül, a gasztronómián és a zenén keresztül mutassák be az életüket.

- Bár nem mindig értünk egyet mindenben, de nem azt kell keresni, ami elválaszt, hanem ami összeköt minket. Most bemutatjuk a zsidó kultúra egy pici szeletét - tette hozzá.

A vasárnapi fesztiválon a város képviseletében részt vett Ignácz Dávid jegyző és Bazin Levente önkormányzati képviselő mellett Miskolc polgármestere is. Veres Pál megnyitó beszédében kiemelte: egy város erőssége abban áll, hogy milyen erősek a közösségei.

Hozzátette: Miskolc történetéhez hozzátartozik a zsidóság története.

- Hálásnak kell lennie a városnak azért, hogy a város építésében részt vettek, de segítették a polgári kultúra kialakulását is - mutatott rá.

A városvezető azt is mondta, az értékeinket és a szépségeket kell keresnünk és hirdetnünk, és fontos, hogy a közösségek közelebb kerüljenek egymáshoz. A sóletfesztivál pedig erre kitűnő alkalom.

A megnyitót követően egyházi kerekasztal-beszélgetést tartottak Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke, Molnár Attila görögkatolikus atya, Krank József, a görögkeleti ortodox templom parókusa, valamint Markovics Zsolt főrabbi részvételével.

Ezt sóletebéd követte, majd délután 2 órától a Color Klezmer Band zenélt.

Az eseményt támogatta a Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ), valamint a miskolci önkormányzat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!