Ugrás a tartalomra

Európában is bizonyított – hivatása ápoló

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. május 27. hétfő 12:11
Fontos számomra, hogy emberekkel foglalkozhatok a munkám során, az ápolásban pontosan ez a szép és egyben néha nehéz is – mondja Varholik Dávid, aki két éve dolgozik a megyei központi kórházban, tavaly pedig a szakmák európai bajnokságán ezüstéremmel bizonyította rátermettségét.
Fotó: Mocsári László

Az 1995-ben Miskolcon született Varholik Dávid a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban érettségizett, majd a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumba jelentkezett. Az ápolás felé irányult figyelme, így 2016-ban gyakorló ápoló, majd egy évvel később ápoló szakképesítést szerzett. 

2017 augusztusától dolgozik a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Kardiológiai Osztályán. Munkatársai szerint a betegellátásban precíz, holisztikus szemléletű, megbízható, ápolói munkáját kiemelkedő színvonalon, lelkiismeretesen, a legnagyobb gondossággal végzi. 

– Tetszett a közeg már a gyakorlatok alkalmával is és jó érzés volt, hogy segíthetek a betegeknek, ha máshogy nem, akár csak egy kedves szóval vagy mosollyal szebbé tehetem a kórházban töltött napjaikat. 

A 2017 tavaszán megrendezett Szakma Sztár Fesztiválon megnyerte az ápoló szekciót, a versenyen osztályfőnöke, Csopják Judit javaslatára indult el. Hét társával jutott tovább, majd egy újabb fordulót követően hárman kezdhették meg a felkészülést a 2018-as EuroSkills nemzetközi megmérettetésre, azaz a szakmák európai bajnokságára. Végül Dávidot választották ki, aki képviselhette hazánkat. Mentora Fehér Zsuzsanna volt. 

– A felkészülés hónapjai alatt az ország több kórházában jártam, nagyon sok dologba beleláttam. A versenyen nagyon erősen kiütközött az is, ha valaki mozgott már ebben a közegben, dolgozott már kórházban, vagyis ha már gyakorlatban is tudta alkalmazni azt, amit elméletben megtanult – húzza alá Dávid. 

Fotó: Juhász Ákos

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ is ösztöndíjjal támogatta a fiatal ápolót. A versenyen komoly kihívást jelentő feladatokat kellett megoldania Dávidnak, akár sebkötözésről vagy otthonápolásról, kórházi ellátásról volt szó, mindenhol megállta a helyét – ezüstéremmel bizonyította rátermettségét, hivatása iránti elkötelezettségét. 

A beteggondozás területén elért magas szintű szakmai tudása, elhivatottsága révén Varholik Dávidot méltónak találták a Benkő Sámuel díjra.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!