Ugrás a tartalomra

Fókuszban a közönségtalálkozók és a kerekasztal-beszélgetések

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. szeptember 12. vasárnap 12:12
A moziban legizgalmasabbak azok a vetítések, amik után fel lehet tenni a kérdéseket az alkotóknak vagy a szakértőknek. A CineFest bővelkedik ilyenekben idén is.
Képgaléria! Fotó: Horváth Csongor

A fesztivál második napja csupa remekművet tartogatott. Többek között egy kiváló magyar nagyjátékfilmes bemutatkozást egy MMA harcosból lett színész főszereplésével, a Sundance Filmfesztivál legnagyobb visszhangot kiváltó közönségkedvencét és a 2019-es zsűrielnök karantén időszakban forgatott különös moziját nézhették végig az érdeklődők.

Hygiène sociale

A tavalyi zsűrielnök, Denis Côté új filmjében, a Hygiène sociale-ban valódi és álfilozófiai mélységek és a kettő között különbséget tenni nem tudókkal szembeni alig titkolt gúny teremt sajátos, talán csak a Covid-korszak embere számára érthető hangulatot. 

Külön falka

Kis Hajni rendező első, részben személyes élményein alapuló nagyjátékfilmje, a Külön falka alig néhány héttel világpremierje, a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál után volt látható a CineFest versenyprogramjában. Kis Hajni visszatérése külön öröm a fesztiválnak, hiszen Last Call című kisfilmjével a CineNewWave szekció díját nyerte el 2018-ban. A Külön falka egy komplikált apa-lánya kapcsolatról szól. 

A vetítést közönségtalálkozó követte az alkotókkal, köztük Kis Hajni rendezővel és Horváth Zorka, illetve Dietz Gusztáv főszereplőkkel. 

CODA

Minden bizonnyal a fesztivál egyik slágerfilmje lett a CODA. A 2014-es francia sikerfilm, a Bélier család amerikai újragondolása a Sundance Filmfesztiválról érkezett a CineFest versenyprogramjába. Emilia Jones alakítja a főhős Ruby-t, akinek az élete csöppet bonyolultabb az átlagosnál, ugyanis szülei és a bátya siketnémák. 

Az amerikai változatban – szemben a francia filmmel – a siketnéma karaktereket valóban siketnéma színészek alakítják (köztük az édesanya szerepében az Oscar-díjas Marlee Matlin). A film nem elég, hogy a Sundance-en elnyerte a zsűri nagydíját, a rendezői díjat és a közönségdíjat, de üzleti szempontból is rekordot döntött: az Apple 25 millió dollárért vásárolta meg a világforgalmazási jogokat. 

A film után Csákvári Géza kérdezte Sian Heder rendezőnőt a film kulisszatitkairól. 

Volt egyszer egy képregény

A dokumentumfilmes versenyszekció magyar alkotása a Volt egyszer egy képregény. A film igyekszik átfogó képet adni a magyar képregénykultúráról, érintve a képregény történetét a kezdetektől napjainkig, fókuszba helyezve a magyar képregény fejlődését. A vetítést közönségtalálkozó követte az alkotókkal. 

Sabaya

Ugyancsak a dokumentumfilmes versenyszekcióban volt látható a Sabaya, amely az északkelet-szíriai al-Hol menekülttáborba kalauzol el. A Sabaya világpremierje a 2021-es Sundance Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol elnyerte a rendezői díjat a dokumentumfilm szekcióban. 

Méhkas

A Méhkas című versenyfilm a CODA-hoz hasonlóan három díjat nyert a Sundance Nemzetközi Filmfesztiválon: a legjobb nemzetközi film zsűri nagydíját, a rendezői díjat és a közönségdíjat. A Sundance történetében először fordult elő, hogy egy alkotás mindhárom legfontosabb nemzetközi díjat hazavigye. A dráma egy családanya életét mutatja be a koszovói Krusha e Madhe faluban.

Égi bárány

A száz éve született Jancsó Miklós a Szegénylegényekkel tűnt fel 1966-ban a Cannes-i Filmfesztiválon. A Még kér a népért 1972-ben elnyerte a legjobb rendezés díját.

Egyedi és eredeti kameramozgásai tökéletes harmóniában vannak mondanivalójával. Filmjeiben a művészet választ keres a történelmi megrázkódtatások mozgatórugóira, zseniális filmnyelve pedig olyan alkotókra volt hatással, mint például Martin Scorsese, Tarr Béla és Bernardo Bertolucci.

Szombat este kerekasztal-beszélgetést tartottak, majd levetítették az Égi bárány című remekművet, amivel a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál tiszteleg pályája előtt. A film főszereplője a fesztiválon idén az Európai mozi nagykövete-díjjal kitüntetett Daniel Olbrychski. A cselekmény a Dunántúlon, 1919-ben játszódik, forradalom és ellenforradalom zűrzavarában.

Majewski

Szombaton még a sziléziai filmgyártás jelentős alkotásaival ismerkedhettek meg a nézők. Eredeti nyelven vetítették például Rexi kutya, valamint Lolka és Bolka kalandjait.

A közép-európai történelmi régió legnagyobb része ma Lengyelország határain belül fekszik, kis része pedig Csehországban és Németországban van. Legnagyobb városai Wroclaw és Katowice. Számos jelentős filmalkotó származik e területről. 

Az Uránia teremben Lech Majewski retrospektív volt. Az 1970-es évek óta rendező Majewski a kommunista éra utolsó évtizedei alatt az Egyesült Államokban élt, az évek során pedig számos nemzetközi filmet forgatott. A rendező személyesen is elkísérte két filmjét, amik után volt lehetősége kérdezni a közönségnek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!