Ugrás a tartalomra

Modellt vált a Miskolci Sportiskola úszó szakosztálya

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. május 04. szombat 11:15
A Miskolci Sportiskola Nonprofit Közhasznú Kft. úszó szakosztályában június 1-től modell-váltás történik, melyet elsősorban a megnövekedett feladatok tesznek indokolttá. A változásról május 2-án, csütörtökön délután tartottak sajtótájékoztatót a Kemény Dénes Városi Sportuszodában. 
Fotó: MSI

A Miskolci Sportiskola tájékoztatása szerint a rendezvény résztvevőit Illyés Miklós, a Miskolci Sportiskola ügyvezetője köszöntötte, aki elmondta, hogy az egyik legfontosabb és legnagyobb szakosztály, az úszók életében történik változás. Jelenleg is sok gyermekkel foglalkoznak és ez a szám tovább gyarapodik majd a jövőben. Az új modell bevezetésé a hatékonyabb munkavégzésre irányuló feladatok megosztása indokolta.

– Az elmúlt időszakban olyan mennyiségű és szerteágazó feladattal bővült a munkám, mely szükségessé tette a teendők szétválasztását. – fogalmazott Hölcz Péter, a miskolci úszó sportban több, mint 40 éve dolgozó szakosztályvezető, aki a Magyar Úszó Szövetség Észak-magyarországi régióvezetője és a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) Úszó Nemzet Programjának (ÚNP) regionális vezetője is egyben. A vezető beszámolója szerint az ÚNP mellett a szeptemberben induló Híd-program is komoly feladatokat ró rájuk. Mint mondta, a szeptembertől mostanáig az ÚNP-ben tanult gyerekek közül kiválasztjuk azokat, akik mélyvízbiztosak legalább egy úszásnemben és úgy ítéljük meg, hogy van bennük fantázia. Ők vesznek majd részt ebben a továbbképzésben, melyhez az is szükséges, hogy a szülők vállalják a gyermekek edzésre szállítását.  A kiválasztás után ezek a fiatalok egy évig vesznek részt az ÚNP és a leendő sportegyesület, esetünkben természetesen a Miskolci Sportiskola között egyfajta hidat képező programban. 

A június 1-től bevezetendő új szakosztályi modellben a fentiek figyelembevételével osztják meg a feladatokat. Hölcz Péter MÚSZ-os tevékenysége mellett az ő feladata lesz a jövőben is a Miskolci Sportiskolában a kötelező iskolai úszásoktatás szervezése és az általuk rendezett versenyek előkészítése, lebonyolítása. Célja, hogy az eddig is nagy érdeklődésnek örvendő miskolci versenyek még inkább vonzóak legyenek, hogy még színvonalasabb mezőnyt legyen képes felvonultatni egy-egy hazai rendezésű úszó viadal.

A Miskolci Sportiskola úszó szakosztályának vezetését június 1-től Sajgó László veszi át Hölcz Pétertől. A szakosztályvezető tevékenységéhez tartozik a hatékony feladásos rendszer kialakítása, az igazolások és a hozzájuk tartozó adminisztráció, az új utánpótlás koordinátor, Simon Györgyi munkájának a felügyelete, továbbá a versenysport irányítása, melynek része - a sportolók felkészítésén túl - a versenyekre történő utazás, szállás, étkezés megszervezése is.  

Sajgó László azt emelte ki, hogy edző kollégáival, Firtkó Adéllal, Hídvégi Georginával és Simon Györgyivel úgy látják, hogy az elmúlt évek is hoztak már szép szakmai sikerek, de a következő időszakban az Úszó Nemzet Program és az újra induló sportiskolai oktatás - Simon Györgyi koordinálásával - olyan nem látott lehetőségeket hordoz, mely nagyszabású létszám növekedéshez vezet. A szakember rámutatott, hogy ez még precízebb szakmai munkavégzést kíván, melyet csak kellően összedolgozva, tapasztalataikat és tudásukat összehangolva lehet sikerrel abszolválni. Meglátása szerint a jelenlegi, csaknem 50 fős versenyzői gárdát továbbra is megfelelő színvonalon kell menedzselniük, hiszen napjainkban is készülnek a szakosztálynál nagy tehetségek, mint például Kopcsó Petra és Doszpoly Zsombor. Hozzátette, hogy nem lesz mindenkiből Egerszegi Krisztina és Darnyi Tamás, de őket is szeretnénk megtartani a rendszerben, így építve a közösséget. Sportoljanak, legyen meg a heti egy-két, majd a mindennapos edzésük. 

A szakosztály vezetése ahhoz szeretne hozzájárulni, hogy egészséges fiatal generáció nőjön fel és egy sportiskolás úszónak a személyes motiváció, valamint a képességek jelentsék a fejlődés határait, ne pedig a különböző feltételek hiánya.
 
Simon Györgyinek, aki 20 éve eredményesen tevékenykedik a miskolci úszásoktatásban, utánpótlás koordinátorként elsődleges feladata, hogy kollégáival együtt felkészítse a sportággal ismerkedő gyerekeket a szakmai minimum vizsgára. Becsábítsa a rendszerbe és megszerettesse az uszodai közeget a gyermekekkel. Amennyiben az úszópalántáknak legalább három úszásnemben meg van az alapkövetelmény vizsgájuk, kisebb, úgynevezett amatőr versenyeken is indulhatnak. A kiválasztás mellett legalább annyira fontos annak kimunkálása, hogy a tehetséges fiatalok miként kerülnek majd át a Miskolci Sportiskola új modell szerint dolgozó úszó szakosztályához.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!