Ugrás a tartalomra

Fontos adomány a miskolci légimentőknek

minap.hu / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. január 16. kedd 16:06
Két új ultrahang készüléket szerzett be a Miskolci Légimentő Bázis. Az eszközök több funkcióval rendelkeznek, és használatuk is jóval egyszerűbb, mint a korábbiaké.
Osztie Tibor képgalériája

A bázis az eszközöket adományokból, egy közös összefogásnak köszönhetően vásárolhatta meg, miután a Borsodchem Zrt., Berente önkormányzata és az Edelényi Futók Egyesülete is támogatta a nemes ügyet.
 
Ahogy azt stábunk a kedd délelőtti ünnepélyes átadón megtudta, a régi gépek már elavultak és sokszor szorultak szervizelésre – holott az ultrahangkészülékek nélkülözhetetlenek a mentőhelikopteren. Az újabbakon már a kijelző is nagyobb méretű, jobb felbontást ad, számos új funkciója van, és többfajta mérést tudnak vele elvégezni.

Az új berendezések előnye többek között az is, hogy ugyanarra a táblagépre küldi a felvételeket, amelyen az orvos az esetlapot és a dokumentációt készíti, így egy mozdulattal tudja csatolni ehhez az ultrahang fotókat is. 

Új irány

A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. igazgatója elmondta: a készülékek alkalmasak a helyszíni betegellátás során arra, hogy az ellátó orvos a szíven, a mellkasi szerveken, a tüdőn és a hasüregi szerveken keresztül lényegében minden létfontosságú szervet vizsgáljon, esetleges beavatkozásokat végezzen el annak segítségével.

Gebei Róbert szerint mindez egy teljesen új irány az elmúlt évekhez képest, amikor a szakemberek voltaképp mindössze a kezükkel és a fonendoszkóppal tudták a beteget vizsgálni, – A nyakunkba akasztva hordtuk eddig, és hallgattuk a tüdőt meg a szívet. Igazából nem láttunk bele a bőr alatt az emberi szervezetbe. Ez a beavatkozásainkat is módosíthatja, esetleg a célintézményt, hogy hová szállítjuk a beteget – fogalmazott a Miskolc Televíziónak a szakember.

Összefogással

A két ultrahang készüléket egy összefogásnak köszönhetően tudták megvásárolni. Az egyik adományozó a kazincbarcikai vegyi üzem volt. A Borsodchem Kft. HR- és kommunikációs igazgatója felidézte: a Magyar Szabadidősport Szövetség által évente meghirdetett országos versenyen a vállalat tavaly elnyerte a Magyarország legsportosabb munkahelye címet.

Ezt követően – számolt be Varga Béla – kollégáik szabadidős testmozgással eltöltött perceit készpénzre váltva adták át az egymillió forintos adományt a Miskolci Légimentőbázis eszközbeszerzésének a támogatására.

Az Edelényi Futók Egyesülete pedig minden felnőtt nevezési díjból ötszáz forintot továbbított a légimentőknek, ami összességében több mint 1 millió forintra rúgott. Ezenfelül Berente község önkormányzata is csaknem 1,2 millió forinttal támogatta az ultrahang beszerzését.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!