Ugrás a tartalomra

Gulyás: Két és félmillió beoltott ember után jöhet a nyitás

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. március 25. csütörtök 11:52
A kormány reményei szerint az oktatási intézmények április 12-étől vagy 19-étől nyithatnának újra, az üzletekben pedig a kereskedelmi és iparkamara javaslatára új, négyzetméter-alapú szabályozás jöhet.

Az átoltottság függvényében a mostani számítások szerint április közepén nyithatnak az oktatási intézmények, a vakcinára regisztrált pedagógusokat ezelőtt beoltanák, új szabályok jöhetnek a kereskedelem területén és áprilisban minden eddiginél több vakcina érkezhet Magyarországra – címszavakban így néznek ki a március 25-ei Kormányinfó legfontosabb bejelentései.

A tájékoztató elején Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy egész Európában pusztít a harmadik hullám, a legtöbb országban a hazaihoz hasonlóan elkeserítő számokkal lehet találkozni: sokan betegednek meg, sokan kerülnek kórházba, sokan vannak lélegeztetőgépen, és sajnos sokakat veszítenek el. Ezt követően a politikus a szerdai és a csütörtöki hazai adatokat ismertette, alátámasztva azt, egyelőre miért nem lehet nyitni.

Gulyás Gergely leszögezte az egészségügyi ellátórendszer a komoly helyzet ellenére is képes biztosítani a megnövekedett betegszámhoz szükséges kapacitásokat, a miniszter az elmúlt héthez hasonlóan ismét köszönetet mondott az egészségügyben dolgozóknak.

- A szabad, lélegeztetési ágykapacitás 1678 darab ágy, a lélegeztetés nélküli szabad ágykapacitás pedig 10.441 darab ágy, ami a kórházakban jelenleg is rendelkezésre áll. Természetesen a kormánynak arra az esetre is vannak tervei, ha ezek az ágyak betelnének, tudjuk bővíteni a számot – jelentettre ki.

Megtettek mindent annak érdekében is – folytatta –, hogy a kórházi személyzet is elegendő legyen, a rezidensek és a medikusok is behívhatók, az egészségügyi ellátórendszer tehát nemcsak tárgyi, hanem személyi állományát tekintve is felkészült arra, hogy megfeszített munkával, de akár még a jelenleginél magasabb számok mellett is tudja biztosítani az ellátást mindenki számára.

A miniszter újból elmondta, mivel a jelenlegi helyzet megoldására egyedüli megoldásnak a vakcinát tartják a szakemberek, ezért arra biztatott mindenkit, aki még nem tette meg: regisztráljanak vakcinára. 

„A nyilvántartások szerint 650 ezer olyan szépkorú van, aki nem regisztrált, őket Müller Cecília országos tisztifőorvos levélben keresett meg, arra kérjük őket, hogy regisztráljanak. Az a tapasztalat, hogyha ebben a korosztályban valakit beoltanak, a megbetegedés esélye lényegesen csekélyebb lesz, gyakorlatilag 1-3 százalékra csökken.”


Kijelentette azt is, a kormány tapasztalatai szerint az idősotthonokban – többségükben oltási terv első ütemében már beoltották a lakókat és a dolgozókat – 1 százalék alá csökkent a megbetegedések száma. 

Április közepén nyitnák az iskolákat

A kormány a szerdai ülésén az oltások előrehaladásáról is tárgyalt. Gulyás Gergely szerint az EU-s vakcina szállítmányok továbbra is rendkívül bizonytalanul érkeznek, és bár biztosak abban, hogy áprilisban minden eddiginél több vakcina fog rendelkezésre állni, ez annak is köszönhető, hogy az EU mellett mind Kínából, mind Oroszországból folyamatosak lesznek a szállítások. Hozzátette, bíznak abban, hogy a következő hetekben már az EU-ból is stabilabb és nagyobb számú vakcina fog érkezni a korábbi hónapokhoz képest.  

- A kormány a tegnapi ülésén arról döntött, hogyha a két és félmilliót eléri az oltottak száma, akkor egy héten belül kinyitnak az iskolák. A döntés vonatkozik a középiskolákra, az óvodákra és a bölcsődékre is. A mostani számítások szerint ez a döntés azt jelenti, hogy legkorábban április 12-én tudunk nyitni, vagy pedig április 19-én – jelentette ki Gulyás Gergely.

Arról is döntöttek, hogy a nyitás előtt be fogják oltani az óvónőket, tanárokat. „Ez természetesen továbbra is önkéntes, ezért arra kérünk mindenkit, aki még nem tette, hogy regisztráljanak. A technikai részleteket és az operatív törzs fogja eldönteni.”
 

Új szabályok jöhetnek a kereskedelemben

A boltok, üzletek esetén is változás jön. Gulyás Gergely ismertette: a kereskedelmi és iparkamara a korábbi napokban javaslatokat tett a szabályozásra. Ezek minden üzletre és minden szolgáltatásra azonos elvek mentén vonatkoznak. „Ez azt jelentené, hogy minden üzletben és szolgáltatási térben tíz négyzetméterenként egy vásárló, vagy vendég tartózkodhat" – részletezte a miniszter.
 
A kormány arra kérte az operatív törzset, hogy vizsgálja meg ezen szabályozások életszerűségét és bevezethetőségét, erről az operatív törzs ülésén pénteken fog döntés születni. Gulyás Gergely azt mondta: az nem vitás, hogy jobb lenne egy ilyen szabályozás, de a húsvét előtti időszakban a vásárlók növekvő száma miatt félő, hogy ez nagy sorokhoz vezetne a boltok előtt. Erről tehát pénteken döntenek. 

További hírek

Olvasnivaló