Ugrás a tartalomra

Gyakrabban találkozhatunk címeres poloskákkal

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. február 07. szerda 09:15
Az enyhébb időjárásnak köszönhető, hogy sűrűbben találkozhatunk a miskolci lakásokban is címeres poloskákkal az idei télen. Viszont hosszú távon sem az őshonos, sem az inváziós fajoknak nem kedvez a felmelegedés. A szóban forgó rovarok ellen a leghatékonyabb a mechanikus védekezés.

- A rovarok, így a címeres poloskák is télen visszahúzódnak hűvös búvóhelyre és hibernálják magukat. Mivel változó testhőmérsékletű állatokról beszélünk, az anyagcsere-folyamataik sebessége a hőmérséklettől függően változik – nyilatkozta lapunknak Paulovkin András entomológus, járványügyi szakember, a Semmelweis Egyetem Fertőtlenítő Állomásának vezetője. 
Majd elmagyarázta, hogyha megemelkedik a hőmérséklet, akkor a címeres poloskák anyagcseréje felgyorsul. Olyan biokémiai folyamatok indulnak el a szervezetükben, amitől fokozódik az aktivitásuk, de a nyári állapotukat nem érik el. Megnő az energia- és táplálékigényük is, amit megpróbálnak kielégíteni. Azonban a jelenlegi időjárás a szaporodásukra nem alkalmas. 

A címeres poloskák közé sorolható az ázsiai márványospoloska és az afrikai vándorpoloska, amelyek inváziós fajok. Származási helyükön a szamurájdarázs a márványospoloskák természetes ellensége, a petéit parazitálja. Azonban mivel hazánkban nincs ilyen, ezért elszaporodtak. Az emberre nem veszélyesek, csak kellemetlenek, mert védekezésképpen váladékot bocsáthatnak ki – tudtuk meg. 
– Rendkívül széles táplálékspektrummal rendelkeznek. Sok olyan gazdanövény létezik, ami megfelelő táplálékot jelent a számukra, így akár szobanövényeink között is megtalálhatják azokat, amelyek szívogatásával képesek átvészelni a téli időszakot – mondta a rovarszakértő. 

Azt is kifejtette beszélgetőtársunk, hogy az enyhébb telek és az ennek nyomán gyakoribbá váló néhány napos felmelegedések rontják az áttelelő poloskák túlélési esélyeit. Ugyanis az aktívvá vált állatok megfelelő telelő helyeiket elhagyva védtelenek lesznek az ezt követő hirtelen lehűlésekkel, faggyal szemben. 
– A növényvédelmi szakemberek intenzíven monitorozzák az inváziós poloskafajok terjedését a klímaváltozással összefüggésben. Arra számítanak, hogy egy idő után Magyarországon is megjelennek majd az őshonos természetes ellenségeik – fejtette ki az entomológus. Hozzátette: Az is előfordulhat, hogy az őshonos poloskák ellenségei fogják bővíteni az étlapjukat a beköltöző rovarokkal, azaz gazdaváltás történik. 

Paulovkin András szerint a mechanikai védelem a leghatékonyabb a címeres poloskák ellen. A rovarirtó szerek használata csak eseti kezelésre alkalmas. 
- Nem létezik olyan hatékony vegyszer, amivel, ha körbepermetezzük a nyílászárókat, akkor távol tartja a címeres poloskákat. Az ellenük kifejlesztett mérgek a kezelt felülettel érintkező, azokon átsétáló rovarokra hatnak, így például az ablakon berepülő poloskák ellen hatástalanok – tudatta a járványügyi szakember. A szakértő a jól működő nyílászárókat, szúnyoghálót és a porszívót javasolta ellenük. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!