Ugrás a tartalomra

Miskolc díszpolgára: Sólyom Enikő - Hároméves korától orvosnak készült

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2021. május 11. kedd 09:46
„Az embernek tanulnia kell ahhoz, hogy felzárkózzon a nemzetközileg elfogadott alapelvekhez” – véli Sólyom Enikő, aki húsz éven át vezette a GYEK-et. Nyugdíjasként még mindig hivatásának él: gyerekeket gyógyít.

Sólyom Enikő Szatmárököritón született és a Debreceni Orvostudományi Egyetemre járt. 1968-ban szerzett diplomát, majd további három szakképesítést szerzett. A megyeszékhelyre szigorló évében jött, 1967-ben. – Anyai ágon a felmenőim ugyan itt éltek, de nem ez volt a fő szempont, amiért Miskolcot választottam. Nem pályáztam egyetemi állást, mert nem a tudományos tevékenység volt az életcélom, hanem elsősorban a gyógyítás. Mikor végzős voltam, a nagy tudású és hírű Velkey László keltette fel a figyelmemet, aki Miskolcon a Megyei Gyermekkórházat vezette. Mellette akartam dolgozni és tanulni. Soha nem bántam meg, hogy ide jöttem. Itt ki lehetett teljesedni: az életem lényege, vagyis a gyógyítás mellett az orvostovábbképzésben is részt tudtam venni – mondta a főorvos, aki 1988-ban megvédte az orvostudomány kandidátusa tudományos címet.
Közreműködött és kiemelkedő szerepe volt a Gyermekegészségügyi Központ megalapításában. Ez az intézmény 1976-ban szinte egyedülálló új, korszerűen felszerelt, koncentrált ellátást biztosító volt. Létesítése országosan is nagy elismerést váltott ki.

– A megyére napjainkig jellemző a koraszülött és az időre kis súllyal születők magas aránya. Ennek szociokulturális magyarázata van. Emiatt és a gyermekgyógyászat rohamos fejlődése miatt volt előremutató egy egységesen szervezett és irányított, speciális feladatokra is alkalmas gyermekgyógyászati központ létesítése, ahol szakembereket is képeznek. Így jött létre a négyszáz ágyas gyermekkórház, ahol a 2000-es évekre az országos átlagra csökkent a csecsemőhalálozás – nyilatkozta.

A Gyermekegészségügyi Központban irányításának húsz éve alatt sok új eljárást, funkciót vezettek be: csontvelő- és őssejt-transzplantáció, vesepótló kezelések, gasztrointesztinális eszközös diagnosztika, polyszomnographiás laboratórium, sürgősségi ellátás, gyermekégéscentrum, az enzim-hormonpótló és biológiai terápiák alkalmazása. Az intenzív osztály, a Női Tejgyűjtő Állomás és Tejkonyha korszerűsítése, a gyermekpszichiátriai ambuláns ellátás újjászervezése, PIC és Koraszülött Osztály, a városi gyermekorvosi ügyelet GYEK-be telepítése, a Peter Cerny Gyermekmentő Alapítvány működésének lokális indítása.

Oktatómunkájában kiemelkedik a graduális és posztgraduális orvosképzés a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem II. Gyermekgyógyászati, később a Debreceni Egyetem Orvostovábbképző Tanszékén egyetemi docensi beosztásban ellátott tevékenysége. Az ápolók és a védőnők képzése fiatal orvos korától alapfeladata volt, majd a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Intézetében a védőnőképzés területén főiskolai tanárként adta tovább szakmai tudását.

Soha nem számolta meg, hogy hány évet fektetett bele ismeretei tágításába. – A mai napig tanulok. Az orvoslásnak ez a lényege, különösen akkor, amikor korszerűsödő fázisban van az orvostudomány. A szüleim döntése miatt 3 éves koromtól tudatosan készültem erre a feladatra. Az orvosi hivatást csak akkor tudja az ember hasznosan gyakorolni, ha mindennap örömet jelent számára, hogy bemegy dolgozni – mondta a főorvosnő, aki 2011-től nyugíjasként folytatta gyógyító tevékenységét.

Férje szintén orvos, urológus-nefrológus, fiuk környezetmérnök és grafikai tervező, lányuk intézetvezető a Miskolci Egyetem Társadalomtudományi Intézetében.
Sólyom Enikő a Gyermekgyógyászat című folyóirat szerkesztőbizottságának munkatársa, a Mucoviscidosis Hungarica folyóirat főszerkesztő-helyettese, és évtizedek óta tagja a Gyermekgyógyászat folyóirat tanácsadó testületének.

Részt vett a Gyermekgyógyászati és a Klinikai Genetikai Szakmai Kollégium szakmai tevékenységében, elnöke volt az Iskolaorvosi Munkacsoportnak és a MAB Endokrin és Anyagcsere Munkabizottságnak. A MAB Gyermekgyógyászati szekciójának titkára, a Magyar Gyermekorvosok Társasága vezetőségi tagja volt. Jelenleg több alapítvány munkáját támogatja.

A gyermekgyógyászatról és a gasztroenterológiáról számos könyve jelent meg. A 2019-es Múltidéző – Emlékek és dokumentumok Velkey László a Gyermekegészségügyi Központ alapítója iránti tisztelet jeléül készült kötet szerkesztője.

Évtizedeken át gyógyította a miskolci és környékbeli gyermekeket. Több ezren köszönhetik életüket áldozatos munkájának. Specialitásai közé tartozik a gasztroenterológia, az endokrin és anyagcsere-, valamint a veleszületett anyagcsere-betegségek. A szakma számtalan díjjal ismerte el tudását. Tudományos tevékenységei mellett kiemelkedő színvonalon működtette a Velkey László Gyermekegészségügyi Központot. Orvosi munkáját magas szakmai tudással és elkötelezettséggel, a gyermekek és munkatársai iránti szeretettel és megbecsüléssel végzi. Nemzedékeket nevelt, tanított, gyógyított. Személyét munkatársai is méltán tekintik példaképnek. Sokrétű életműve alapján méltó a Miskolc Város Díszpolgára kitüntető címre.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!