Ugrás a tartalomra

Hatan meghaltak, 809-cel nőtt a fertőzöttek száma

MTI
Utoljára módosítva
2020. szeptember 19. szombat 14:10
Elhunyt hat krónikus beteg, és újabb 809 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton.

A kormányzati portálon azt írták: 16 920-ra nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 675-re emelkedett, 4382-en már meggyógyultak.
Az aktív fertőzöttek száma 11 863. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 58 százaléka, a gyógyultak 40 százaléka budapesti.
Kórházban 386 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 30-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 28 527-en vannak, a mintavételek száma 604 122.
Kiemelték, ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma tart Magyarországon, a vírus már közösségben terjed. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsa, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a már érvényben lévő és könnyen betartható általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége.
A kormány szerdai ülésén a beutazási korlátozások fenntartásáról és újabb szigorításokról döntött.
Ezeknek értelmében kötelező az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, egészségügyi, szociális intézményekben és ügyfélfogadási irodákban is a maszk használata, valamint 23 óta után be kell zárni a szórakozóhelyeket - tudatták.
A közösségi vírusterjedés megfékezéséért továbbra is kerülni kell azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartani kell a szociális távolságot, gyakran és alaposan kezet kell mosni.
A külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt elrendelt hatósági házi karantént szigorúan be kell tartani.
Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát! - kérik. Az iskolákba októbertől a tanárok és a diákok csak testhőmérséklet-mérés után léphetnek be. Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme.
Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenniük a fertőzések elkerüléséért - áll a közleményben.Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (7059) és Pest megyében (2296) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (850), Győr-Moson-Sopron (664), Hajdú-Bihar (648) és Csongrád-Csanád megye (637). Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 506 beteget regisztráltak. A fertőzésben legkevésbé érintett megye Békés (118).

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!