Ugrás a tartalomra

A Horizont fesztiválon is fellép a Miskolci Nemzeti Színház lebénult művésze

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. április 19. péntek 10:50
Valamennyi végtagjára lebénult, mégis az élet napos oldalát nézi Horváth Renátó, a Miskolci Nemzeti Színház volt táncosa. A 28 éves művész hiszi, hogy egy nap még lábra áll.

Horváth Renátó táncművész neve talán már senkinek sem idegen a táncéletben. Lassan öt éve, hogy épp egy miskolci táncpróbája alkalmával egy váratlan betegség következtében nyaktól lefelé egyik napról a másikra lebénult, azóta is kerekesszékhez van kötve. Az ifjú táncművész azonban nem adja fel a küzdelmet, orvosi kezelései mellett pedig a táncszínpadon, táncművészek segítségével meséli el történetét.

A táncművész a Borsnak most elárulta, hogy alapított egy saját társulatot, amellyel hamarosan országjáró turnéra indul. Az egyik, Testbe zárt ima című darabjában a lebénulása történetét mesélik el a táncművészet eszközeivel. Április 21-én, Veszprémben debütálnak, majd Miskolcon és Tiszaújvárosban is fellépnek.

Ahogy arról már beszámoltunk: hetedik alkalommal rendezi meg a Miskolci Nemzeti Színház április 23. és 27. között a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált – írja keddi közleményében a teátrum. Ahogyan fogalmaznak, a Miskolci Balett ismét neves koreográfusok, együttesek előadásait hívta meg a miskolci közönség és a látogatók számára. Minden előadás egy-egy érdekes szeletét mutatja meg a nemzetközi és hazai táncéletnek, trendeknek.

– A darabot magam rendeztem és koreografáltam. A színpadon egy speciális fotelben ülve magam is megjelenek, körülöttem pedig természetesen ép művészek táncolnak, köztük az alteregóm, Földesi Milán is – árulta el Renátó.

A művész testtudata már visszatért, és bár a végtagjait továbbra sem képes használni, már vannak akaratlan, spontán mozgásai. Ha a talpát megcsiklandozzák, a lábát elrántja.

 – Leegyszerűsítve, már csak oda kellene eljutnom, hogy az agyból kilépő ingerületek eljussanak a végtagokhoz és a törzshöz. A megbetegedésem óta négy év eltelt, és kijelenthetem, hogy ennyi idő alatt sokat fejlődtem. Abszolút bizakodva nézek a jövőbe. Azt el kell fogadnom, hogy a felépülésre nem napokat, hanem további éveket kell várnom – mondta Renátó.

Renátó azt is elárulta, hogy boldog párkapcsolatban él, kedvese a lebénulása után is kitartott mellette.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!