Ugrás a tartalomra

A II. világháború legsúlyosabb bombatámadására emlékeztek

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. június 03. hétfő 14:16
Miskolc 1944. június 2-ai bombázása az egyik legsúlyosabb bombatámadás volt a második világháborúban, melynek emlékére és az áldozatok tiszteletére kopjafát állítottak 1994-ben. Hétfőn délelőtt a Búza téri Görögkatolikus Székesegyházban és a kopjafánál a miskolci áldozatokra emlékeztek.
Fotók: Juhász Ákos

Miskolc 1944. június 2-ai bombázása az egyik legsúlyosabb bombatámadás volt a második világháborúban, amely Magyarország legfontosabb vasúti csomópontjai ellen irányult. 75 évvel ezelőtt három hullámban, a szövetségesek bombázói száznál is több légicsapást mértek a városra. Körülbelül 200 tonna robbanóanyagot (romboló-, illetve gyújtóbombát) dobtak le a Tiszai pályaudvartól a piactérig érő sávban: a pályaudvart, kórházakat, és lakóházakat vették célba. A bombázás következtében 420 ember megsebesült, 206-an meghaltak.

Miskolcon 1994-ben a bombázások áldozatainak tiszteletére kopjafát állított a Miskolci Polgári Védelmi Kirendeltség a Búza téri Görögkatolikus Székesegyházban. Hétfőn a világháború bombatámadásainak miskolci áldozataira emlékeztek a székesegyházban és mellette a kopjafánál.

„Miskolcot olyan bombatámadás érte, ami párját ritkította, mind emberáldozatokban, mind anyagi javakban is” – nyilatkozta Somorjai Lehel történész. A megemlékezésen kifejtette: Miskolcon 206 áldozatot követelt a bombatámadás, több mint 160 lakóház összedőlt, az ipari üzemek, illetve a rendező pályaudvar, valamint az Erzsébet kórház, a Népkert, a Mindszenti temető, mind, mind bombatalálatot kapott. Értelmetlenül pusztultak el olyan objektumok, amelyek nem voltak a háború részesei – tette hozzá.

További hírek

Olvasnivaló

Programok