Ugrás a tartalomra

Jakab Péter jelenleg a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

telex.hu
Utoljára módosítva
2021. július 22. csütörtök 15:01
Ezt egy még nyilvánosságra nem hozott, márciusi Závech-felmérés megszellőztetésével írta meg a Telex.
A Jobbik elnökének nagyon bejött a korán indított jelölti kampány. | Minap-archív fotó: Juhász Ákos

Jakab Péter Jobbik-elnököt az előválasztást tervező ellenzéki szavazók 30 százaléka látná szívesen most miniszterelnök-jelöltként – derül ki a felmérésből. A cikket Dull Szabolcs társfőszerkesztő jegyzi.

Jakabot Dobrev Klára követi a képzeletbeli dobogón, bár a DK-s politikus egyelőre nem jelentette be, hogy indulna miniszterelnök-jelöltként. Karácsony Gergely főpolgármestert – ő egyelőre lebegteti, hogy beszáll-e a küzdelembe – most ugyanannyian támogatják, mint Fekete-Győr András Momentum-elnököt, akinek az ellenzéken belüli népszerűsége némileg erősödni látszik az elmúlt hetek kampánya után. A bizonytalanok között viszont Karácsonynak látszik a legtöbb tartaléka.

A tavalyi kutatások elsősorban Karácsony Gergely budapesti főpolgármester kedvező adatait mutatták – az ellenzéken, illetve a teljes népességen belül –, ehhez képest számít meglepőnek, hogy Jakab Péter, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje a Závecz Reserach kutatása szerint jócskán megelőzi őt. A közvéleménykutató cég legutóbbi pártpreferencia-mérései már nyilvánosságra kerültek, az egyes miniszterelnök-jelöltek állásáról azonban csak most jutott adatokhoz a Telex.

– Fontos megjegyezni, hogy hivatalosan egyelőre Jakab Péter, Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter jelentette be miniszterelnök-jelölti ambícióját, de mivel a háttérinformációk alapján Karácsony Gergely és Dobrev Klára indulása is egyre valószínűbb, így nem véletlenül kerültek bele ők is a kutatásba – írja a Telex.

A március 1-11. között, 1 ezer fő személyes megkeresésével készült, reprezentatív felmérés szerint a hat ellenzéki párt szavazói között – akik tervezik a részvételt az előválasztáson – jelenleg az alábbi sorrend alakult ki. A kérdés úgy hangzott:

Kit látna szívesen a következő politikusok közül miniszterelnök-jelöltként?

Jakab Péter (Jobbik) 30 százalék
Dobrev Klára (DK) 28 százalék
Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Fekete-Győr András (Momentum) 16-16 százalék
Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) 5 százalék

A többi nem tudta vagy nem válaszolt.

Ha az összes lehetséges előválasztási szavazó válaszait nézzük (tehát ha beleszámoljuk a most még bizonytalanokat is), akkor Jakab előnye még nagyobb, és itt Dobrevnek gyengébbek a számai, Karácsony Gergelynek viszont erősebbek. Itt a következő a sorrend:

Jakab Péter (Jobbik) 19 százalék
Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Dobrev Klára (DK) 15-15 százalék
Fekete-Győr András (Momentum) 9 százalék
Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) 4 százalék

A többi nem tudta vagy nem válaszolt.

A cikk fontosabb megállapításai, amit részletesebben is kifejt Dull:

  • A miniszterelnök-jelölti népszerűség elválik a pártszimpátiától

  • Jakabnak nagyon bejött a korán indított kampány

  • Karácsonynak a bizonytalanok között van sok tartaléka

  • Jakab és Dobrev hívei a legeltökéltebbek

  • Fekete-Győr zárkózik a dobogóra

A cikk szerzője hangsúlyozza végül: hosszú hónapok vannak az előválasztásig, és addig változhat a sorrend – akár új jelöltek is beléphetnek. Annyi azonban kijelenthető, hogy az ellenzéki oldalon jelenleg nincs toronymagas esélyes a közös miniszterelnök-jelölti posztra.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!