Ugrás a tartalomra

Járvány: a jelenlegi intézkedések maradnak érvényben

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. november 26. csütörtök 12:39
Gulyás Gergely szerint a kormánynak nincs szándékában a szigorítás, de ha a járványügyi helyzet szükségessé teszi, az enyhítésre és a szigorításra is készen állnak.

A jelenlegi intézkedéseket tartja fenn a kormány az elmúlt hetek járványügyi adatai alapján - erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Kiemelte, ennek esetleges megváltoztatásáról a jövő héten döntenek, ha szükséges. Újságírói kérdésre azt mondta: Kövér László pontosan fogalmazott, nincs szándék a szigorításra, de ha szükséges, enyhíteni és szigorítani is készen állnak, december 10-ig tudnak álláspontot kialakítani a karácsonyi intézkedésekkel kapcsolatban.

Arról is beszélt, hogy az új fertőzések száma nagyjából konstans, de mivel megkezdődtek a tömeges tesztelések, és több antigéntesztet is használnak, magasabbak az újabb adatok. A kormány a hétvégén nyilvánosságra fogja hozni az egészségügyi dolgozók, a szociális munkások és a pedagógusok körében zajló tömeges tesztelések eredményeit is.

- A kormány azzal is tisztában van, hogy a helyzetnek, a járvány terjedésének a hatékony és valós megoldása a vakcina lesz, ezért most, hogy kézzel fogható közelségbe kerülünk ahhoz, hogy a harmadik tesztfázis lezáruljon, a kormány hosszan tárgyalt a vakcinabeszerzésről is. Mindenhonnan, ahonnan lehet, vakcinát kell szerezni, viszont csak olyan hozható forgalomba, amit a magyar hatóságok ellenőriznek, és biztonságosnak tartanak. Ez igaz az uniós, amerikai vakcinákra is - jelentette ki Gyulás Gergely, aki elismételte, az oltóanyag beadása önkéntes és ingyenes lesz.

Hangsúlyozta az egészségügy továbbra is képes ellátni a feladatot, van bőven szabad ágykapacitás. "Senkinek nem kell attól tartani, hogy az egészségügy ne lenne képes maradéktalanul ellátni" - tette hozzá

A kormány azt kéri - hangzott még el, mindenki tartsa be az elfogadott szabályokat, ezzel lehet a járványt lassítani. "Ha még néhány hétig sikerül kitartani, látszani fog a fény az alagút végén, ami a vakcinát jelenti" - zárta Gulyás Gergely.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!