Ugrás a tartalomra

Játékos Városjárás, középpontban Miskolccal és a tudománnyal

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 19. szombat 16:42
Az idén 18 éves Itthon Miskolcon Egyesület és az általa alapított Szeretem Miskolcot mozgalom 12. alkalommal rendezte meg szombaton a miskolciak körében népszerű kulturális társasjátékát, a Játékos Városjárást, melynek keretében újra felfedezhettük lakóhelyünk különleges értékeit és megismerkedhettünk a város egykoron élt és maradandót alkotott személyiségeivel.

A program célja nemes: újrateremteni az itt lakók Miskolc-identitását. A szervezők meggyőződése, hogy a borsodi megyeszékhely különleges értékei megérdemlik, hogy újra és újra rátaláljunk és megismerjük őket. Büszkék lehetünk (tudományos) múltunkra, páratlan kulturális és természeti örökségünkre, ami Miskolc számára rangot és elismerést jelentett.

A játék fővédnökségét ezúttal a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottsága vállalta el. Elnökük érdeklődésünkre elmondta, örömmel vállalták a felkérést. Roósz András kiemelte: küldetésük a tudomány új eredményeinek terjesztése, és a küzdelem felvállalása az áltudományokkal. Kiadványaikkal, könyveikkel és programjaikkal igyekeznek megszólítani nemcsak a tudósokat, de a laikus polgárokat is. Székházukban a Miskolci Egyetem karai várták a játék résztvevőit.

A program – amire diákokat, családokat, baráti társaságokat, munkahelyi, nyugdíjas stb. közösségeket vártak – a Földes Ferenc Gimnáziumban kezdődött szombaton reggel. Az intézmény igazgatója rámutatott: természettudományos laborjukban 21. századi körülmények között végezhetnek kísérleteket a diákok – összesen több mint egytucat partnerintézmény tanulói is! Veres Pál büszkén beszélt a nemzetközi sikereket elérő gimnazistáikról is. – Itt most a természettudományokat szeretnénk közelebb hozni a játék résztvevőihez, érdekes kísérleteket végezhetnek nálunk – tudatta.

Veres Pál örömét fejezte ki amiatt is, hogy polgármesterként az egyik első hivatalos megjelenése éppen a gimnáziumban történhetett meg. – Rendkívül fontos egy város életében, hogy legyen identitása, hogy az itt élők büszkék legyenek az értékeinkre. A játék pedig abban nyújt segítséget, hogy ezeket jobban megismerjük – mutatott rá a városvezető, aki a városjárás közösségteremtő erejét is méltatta.

Végh Csaba képgalériája!

Az idei játék során Miskolc tudományos örökségével, egy-egy tudományág nemzetközi vagy országos jelentőségű képviselőjének munkásságával ismertették meg a résztvevőket – tudatta az Itthon Miskolcon Egyesület elnöke. Fedor Vilmos emlékeztetett, már az első alkalommal, 1982-ben is rengetegen vettek részt a programban. A cél azóta is változatlan: a miskolciak közelebb kerülhetnek a város értékeihez, mindezt játékos, túrázós formában. – Olyan helyekre is eljuthattak a résztvevők, ahol eddig talán nem jártak, és olyan ismeretekkel gazdagodhattak, amikről eddig nem tudtak – hangsúlyozta. – Miskolc joggal lehet büszke város, amit szeretnek az itt élők. Egy olyan várost kívánunk megmutatni, ahol sokfajta kulturális érték találkozott, ami befogadó volt.

A rendezvény főtámogatója volt mások mellett Miskolc Köznevelési, Kulturális, Turisztikai, Ifjúsági és Sport Bizottsága.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!