Ugrás a tartalomra

Jubileumi kórustalálkozó Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. október 05. szombat 12:22
A névadó halálának 20. évfordulója alkalmából, a megszokott öt nap helyett idén nyolc napig hallgathatjuk a csodálatos egyházi énekeket a különböző kórusok előadásában.
Egy korábbi találkozó. Fotó: Juhász Ákos

A Miskolci Kulturális Központ, a Veczán Pál Alapítvány a Tehetséges Diákokért és a Miskolci Egyetem közösen rendezi meg a 30. Veczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozót október 13-20. között. Az ökumenikus rendezvénysorozatban a történelmi egyházak felnőtt és gyermek kórusai mellett iskolai kórusok és különböző előadók lesznek láthatóak és hallhatóak. A rendezvény több helyszínen valósul meg: a hangversenyeket a Miskolc-Belvárosi Evangélikus Templomban, a Miskolc-Selyemréti Szent István Király Templomban, az Avasi Református Templomban, a Miskolc-Belváros Nagyboldogasszony Görögkatolikus Székesegyházban és a Miskolci Mindszenti Templomban tartják.

A zsoltáréneklő versenynek az előző évekhez hasonlóan most is a Fráter György Görögkatolikus Gimnázium és Kollégium, valamint a Zárdakápolna biztosít helyszínt. A Zenepalotában egyházzenei konferenciára várják a szakmai közönséget, míg a „ráhangoló” rendhagyó kóruspróbának a Művészetek Háza ad otthont.

A szombaton a Zenepalotában megrendezendő egyházzenei konferencia keretein belül többek között az evangélikus zenei műfajokat, a református egyházzene kialakulását, a Bizánci énekkultúrát is érintő előadásokat hallhathat a közönség. A konferenciát kerekasztalbeszélgetés zárja. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Szintén ezen a napon a már korábban meghirdetett és lezárult zeneszerzői pályázat díjnyertes műveinek bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők.

Október 20-án, vasárnap, Veczán Pál halálának 20. évfordulóján, egy zárókoncerttel ér véget a program. A megemlékezés részeként Johan Sebastian Bach, János passiójának Zárókórus és Korál részlete hangzik majd el.

A rendezvény valamennyi programja ingyenesen látogatható.

További hírek

Olvasnivaló