Ugrás a tartalomra

Karácsonyi koncerttel mondanak köszönetet

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. december 15. szerda 11:29
Idén első alkalommal rendeznek karácsonyi koncertet a Városháza aulájában a Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

Szászné Pónuzs Krisztina, Varga Andrea és Fedor Vilmos. Fotó: Juhász Ákos

Hagyományteremtő céllal rendeznek karácsonyi koncertet december 17-én délután a Városháza aulájában. A miskolci önkormányzat és a szimfonikus zenekar közös szervezésében megvalósuló programmal azoknak a munkáját köszönik meg, akik ebben a nehéz évben kiemelkedő teljesítményükkel, önzetlen segítségükkel támogatták Miskolcot, a miskolciakat.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón először Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere beszélt, aki úgy fogalmazott, a koncert ötlete a Miskolci Szimfonikus Zenekar ötlete volt, az önkormányzat pedig örömmel állt a rendezvény mellé.

- Senkinek sem kell elmondani, milyen nehéz időket élünk. A világjárvány átformálta az életünket, aggódunk, félünk a szeretteinkért, átalakult a világ és vele együtt a közbeszéd is. Szerencsére az év második felében a kulturális élet azért, ha óvatosan is, de újra tudott indulni. Azt tapasztaljuk, hogy az embereknek nagy szüksége van a kikapcsolódásra, színházba és a szimfonikusok koncertjeire is egyre többen járnak, ha óvatosan is. Szüksége van erre a zenészeknek, az előadóknak is, hiszen őket a taps élteti, az elmúlt időszakban viszont sokáig közönség nélkül kellett játszaniuk. Éppen ezért örültünk a zenekar javaslatának, amit tovább gondolva létrejöhetett ez a koncert, amit reményeink szerint innentől minden évben megrendezünk majd – mondta.

Szászné Pónuzs Krisztina, a Miskolci Szimfonikus Zenekar ügyvezetője elmondta, a koncerten olyan barokk szerzők karácsonyi dallamai fognak felcsendülni, mint Bach, Mozart, Haydn vagy Händel.

- A zenekar karácsonyi koncertjeinek több évtizedes hagyománya van, melyeknek korábban rendszerint miskolci templomok szolgáltak helyszíneiül. A járvány miatt tavaly csak online tudtunk találkozni a közönséggel, de az adventi hangversenyek így sem maradtak el. Örülünk neki, hogy idén még a járványhelyzet ellenére is találkozhatunk a közönségünkkel – mondta a zenekar első embere.

A város egy másik különleges eseménnyel is készül, amelyre minden érdeklődőt invitálnak – erről már Fedor Vilmos polgármesteri megbízott beszélt.  Advent utolsó vasárnapján kilenc különböző nyelven – a többi közt szlovák, ukrán, orosz, görög és lengyel nyelven is – felcsendül majd a Csendes éj című dal a Szent István téren.

„Ezt a különleges feldolgozást tavaly mutattuk be, akkor a Miskolc Televízió által készített videó országosan, sőt nemzetközileg is nagyon népszerű lett. A produkció minden szereplője mellett tizenhat helyi kórus is részt vesz majd. Azt szeretnénk, ha minél több miskolci eljönne, és együtt énekelhetnénk el aranyvasárnap a karácsony legszebb dalát, a Csendes éjt” – mondta Fedor Vilmos.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!