Ugrás a tartalomra

Kockák a művészetben – kiállításmegnyitó a Galériában

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. október 23. péntek 20:36
F. Balogh Erzsébet Hazatérés című tárlatát nyitották meg csütörtökön a Miskolci Galériában. „Azzal kísérletezem, miként folytatódhat a gesztus a három dimenzióban a kockákon, melyek szigorú határai egyben le is fékezik azok lendületes erejét” – vallja a művész.
Képgaléria! Fotó: Mocsári László

A cím utalás arra, hogy F. Balogh Erzsébet a szülővárost, Miskolcot érzi meghatározónak pályaorientációjában, mert gazdagon ellátta nemcsak szellemi útravalóval, de az Avastól Tapolcáig és Lillafüredig óriási szabadságot és felfedezésre inspiráló környezetet is jelentett számára. Olyan művészek mellett fejlődött tehetsége, mint Kondor Béla, Szalay Lajos, Feledy Gyula és Seres János.

A „hazatérés” egyben sokszínű, tág fogalom. Jelen esetben feltétlenül utal a festészetben megtett útra is, melynek során a belső érés folyamatát követhetjük nyomon.

Tematikai szempontból a falusi és városi tájelemek geometriája indítja be az alkotó képzeletét. 2015 után készült olajfestményei a gravitáció határait is feszegetik, tudatosan használja a festék csorgásait, melyek a mozgás metaforáiként egyben a feszültség hordozói is, és a képfelület forgatásával új értelmet kapnak.

F. Balogh Erzsébet Miskolcon született, a Magyar Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát, 1985 óta tanít az egri Tanárképző Főiskolán, jelenleg Egerben él.

A kiállítás november 29-éig látogatható.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!