Ugrás a tartalomra

Könyves Vasárnapra gyűltek össze az olvasás szerelmesei

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. október 06. vasárnap 18:03
Az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozata keretében a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár központi épületében számos program várta az érdeklődőket, többek között az "Olvasók királya, királynője"-vetélkedő eredményeit is kihirdették.
Könyves Vasárnapra várták az olvasókat. Fotó: Osztie Tibor

Varga Gábor könyvtárigazgató lapunknak korábban elmondta, az Országos Könyvtári Napok 2006 óta várja a látogatókat, a szervező Informatikai és Könyvtári Szövetségnek ezzel a kezdetek óta az a célja, hogy felhívják a figyelmet a könyvtár és a könyvtárhasználat fontosságára. Ebben vesz részt rendszeresen a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár és a fiókkönyvtárai is. 

Az igazgató szerint, a könyvtárak világa nagyon színes, gyűjteményeinek, szolgáltatásainak, programjainak legfontosabb feladata pedig a kultúra megőrzése és továbbadása. Erre hívják fel a figyelmet minden évben ezzel a rendezvénnyel, amelynek tematikája és programjai évről évre változnak. Ebben az évben a négy elem: a föld-víz-tűz-levegő adja a vezérfonalat. Mottóul egy József Attila idézetet választottak: „Jó szóval oktasd, játszani is engedd…”. 

Az igazgató kiemelte, legfontosabb céljuk azt elérni, hogy szolgáltatásaikat, gyűjteményeiket ne csak a rendezvények alkalmával, hanem folyamatosan használják az emberek, hiszen a könyvtárak az alapfeladatok ellátásán túl az utóbbi években közösségi terekké is váltak, a könyvtár találkozási pontot is jelent.

Programokban nem volt hiány ezalatt az egy hét alatt, amely a Könyves Vasárnapban csúcsosodtak ki. Számos előadással, író-olvasó találkozóval, kiállítással, foglalkozással készültek, a központi épületben kedvezményes használt könyv vásárt is tartottak október 6-án vasárnap. A Tompa Mihály Könyvtárban könyvcsereberére nyílt lehetőség.

Lapozz a galériába!

A Könyves Vasárnap igazi családi rendezvény lett, amelynek során egy mesés családi vetélkedő részeseivé válhattak a lelkes könyvmolyok. A Keresd a lufit! címet viselő vetélkedőbe az író, színész Balázs Ágnes, a Lufi és Szamóca szerzője is bekapcsolódott. Voltak népi, ügyességi és készségfejlesztő játékok, valamint a ma már elmaradhatatlan kézműves foglalkozások is. A nap csúcspontjaként Gryllus Vilmos koncertjét nézhették meg, előzetes regisztrációval, a kedves olvasók. 

A nap zárásaként - ugyancsak a hagyományoknak megfelelően - idén is díjazták a legfiatalabb, a legidősebb és a legszorgalmasabb olvasókat, a programsorozat zárásaként az olvasók tortáját is megkóstolhatták a résztvevők.

További hírek

Olvasnivaló