Ugrás a tartalomra

Környezettechnológiai világkonferencia kezdődött az Egyetemvárosban

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. június 24. hétfő 14:57
A 18. Európai Aprítási és Osztályozási Szimpózium megrendezésére a Miskolci Egyetem a környezettechnológiai kurzusaival és kutatásaival vívta ki a jogot, az újrahasznosítható nyersanyagok előkészítésével kapcsolatos szakemberképzés Magyarországon egyedül itt érhető el.
Háromnapos környezettechnológiai szimpózium kezdődött az egyetemen. Fotó: Mocsári László

A háromnapos találkozóra öt kontinens mintegy tíz országából érkeztek szakemberek, akik a Miskolci Egyetemen vitatják meg a körforgásos gazdaság eléréséhez elengedhetetlen szakterületnek azokat a legújabb eredményeit, amelyek gyakorlati alkalmazásként hamarosan beépülhetnek a mindennapi életbe. A hétfőn kezdődött rendezvény megnyitóján megtudtuk, a Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítés és Környezettechnológia Intézete és a Magyar Kémikusok Egyesülete által szervezett 18. Európai Aprítási és Osztályozási Szimpózium a szakterület egyik legjelentősebb, világszinten több mint 64 éves múltra visszatekintő konferenciasorozatának újabb állomása. Önmagában jelentős tény, hogy most Miskolc adhatja az aktuális helyszínt. 

- A civilizált élethez szükséges nyersanyagokat jelenleg elsősorban a földkéregből nyerjük ki. Ahhoz, hogy a hasznos alkotóelemeket a kitermelt ásványokból ki tudjuk nyerni, azokat aprítással fel kell tárni. A körforgásos gazdaság megalapozásának ugyanilyen fontos része az aprítás és osztályozás, amely a ’városi bányászatban’ az emberi tevékenység nyomán keletkezett anyagokból – a hulladékokból, elhasznált autókból, épületekből, elektronikus eszközökből – igyekszik kinyerni a másodnyersanyagként újrahasznosítható elemeket. Ahhoz, hogy ezekből újra alapanyagokat lehessen előállítani, amelyekből újabb termékeket lehet majd gyártani, szintén szükség van az anyagok aprítására és osztályozására” – világította meg a szakterület lényegét Faitli József, a 18. Európai Aprítási és Osztályozási Szimpózium elnöke, a Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítés és Környezettechnológia Intézetének egyetemi tanára. Hozzátette, a szakterület oktatása Magyarországon egyedülállóan Miskolcon, az Alapanyaggyártási folyamatmérnök mesterképzési szakon folyik. 

- Számunkra megtiszteltetés, hogy mi rendezhetjük meg ezt a szimpóziumot, ugyanakkor egy nagyon fontos célkitűzése is a Miskolci Egyetemnek, hogy minél több ilyen nagy, nemzetközi rendezvényt vonzzunk ide Miskolcra és különösen az egyetemre – hangsúlyozta Szűcs Péter az egyetem általános rektorhelyettese. Rámutatott, az egyetem számára a nemzetköziesítés, a nemzetközi láthatóság erősítése az egyik legfőbb stratégiai elem. Kiváló kutatások folynak náluk, de azt is látják, hogy a legkiválóbb eredmények csak nemzetközi együttműködésben valósulhatnak meg. Ezért egy ilyen konferencia is egyértelműen szolgálni tudja ezeket a célkitűzéseket. 

Az Európai Kémikusok Egyesülete (EFCE) számos munkabizottságot működtet, amelyek a különféle szakterületeket fedik le, ezek közé tartozik az Aprítási és Osztályozási Munkabizottság. A Miskolci Egyetem részéről a Nyersanyagelőkészítés és Környezettechnológia Intézet képviseli Magyarországot ebben a munkabizottságban, így került a 18. Európai Aprítási és Osztályozási Szimpózium rendezésének a joga Miskolcra.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!