Ugrás a tartalomra

Kuriózumokkal érkezik az Ars Sacra

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. augusztus 24. szombat 10:06
Nívós összművészeti csemegét kínál a II. Miskolci Ars Sacra Fesztivál, a szakrális művészetek kedvelőinek.
Várhelyi Krisztina a Miskolci Ars Sacra Fesztivál főszervezője / Fotó: Osztie Tibor

Tavaly rendezték meg először önálló fesztiválként az I. Miskolci Ars Sacra Fesztivált az országos Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódva, szeptember 13 és 22. között. Az ingyenes rendezvénysorozat 50 programja 500 fellépővel, tízezer nézőt vonzott és a mai napig példaértékűnek tekintik az országban. 

„Az igazság békét teremt” mottóval indul útjára három hét múlva az ökumenikus szellemiségű összművészeti fesztivál, amelyet Miskolc önkormányzata is támogat. A szervezésben az Éltető Lélek Alapítvány mellett 18 civil szervezet vesz részt. A szervező csapattal a szeptemberi régiségvásáron is lehet majd találkozni. 

A keresztény történelmi egyházak mellett a Miskolci Zsidó Hitközség is bekapcsolódik, továbbá mint új művészeti ág, a táncművészet is megjelenik. Vidéki helyszínként: Máger Ágnes festőművész tárlatvezetésével a szendrői katolikus műemlék templomot, valamint Szinpetriben a Gutenberg Múzeumot vonják be, ahol a világ legnagyobb könyve található. 

- A II. Miskolci Ars Sacra Fesztiválon a művészeti pályázatok révén újdonságokat is bemutatunk majd. Szinte minden templomban színvonalas hangversenyek lesznek Flach Antal zeneművész szervezésében. Az Avasi Református Templomban például a Lévay gimnázium újjáalakulásának 30 éves évfordulója alkalmából a Lévay kórusa és Szegedi Csaba operaénekes ad koncertet – nyilatkozta portálunknak Várhelyi Krisztina, a II. Miskolci Ars Sacra Fesztivál főszervezője, az Éltető Lélek Alapítvány alapító tagja. 

- Kiemelném „A görögkatolikusok évszázados öröksége” című, regisztrációhoz kötött kiállítást és az Ars Sacra műtárgyát, ami az abaújszolnoki oltár lesz, a Herman Ottó Múzeumban – hangsúlyozta. 

Hozzátette, hogy újszerűnek ígérkezik „A Sárga csillag fénye” című tárlat is, amely Robert O. Fisch híres orvos és művész a náci koncentrációs tábor túlélője grafikáit mutatja be. Az I. Miskolci Ars Sacra Fesztivál életképeit pedig egy fotókiállítás fogja föleleveníteni. 

Elárulta, hogy az irodalom képviseletében Szabó Lőrinc, miskolci származárú költő halálának 66. évfordulója alkalmából Dobos Marianne író fog előadást tartani a jelentős életműről. 

Zárásképpen két egész napos programot ajánlott. Az egyik az eltérő felekezetű templomokat magában foglaló, országosan is egyedülálló városi zarándoklat szeptember 14-én, több útvonalon, ami a Kálvária-kápolna búcsújába torkollik majd be. A másik pedig a Legyen ez a Te napod! dicsőítő családi nap a Görömbölyi Művelődési Házban. Ide olyan nívós előadók érkeznek, mint Gryllus Dániel a Kalákából és Böjte Csaba ferences szerzetes az árváival, akik Assisi Szent Ferenc életéről fognak előadni.

További hírek

Olvasnivaló