Ugrás a tartalomra

Lehetővé teszik a harmadik oltást, az egészségügyben kötelező lesz a vakcina

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. július 16. péntek 10:07
Augusztus 1-jétől aki kéri, kaphat harmadik oltást koronavírus ellen, de azt ajánlják, teljen el négy hónap a második után. 

A kormány lehetővé teszi a koronavírus elleni harmadik oltás felvételét augusztus 1-től, ehhez bőséges mennyiségű vakcina áll rendelkezésre - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

A kormányfő azt mondta, a harmadik oltás felvételére a másodikat követően négy hónap elteltével lesz lehetőség, de az orvosok ettől eltérhetnek. A harmadik vakcinát mindenki ott kaphatja meg, ahol az első kettőt, oltási rend nem lesz, tehát korosztályi vagy egyéb preferenciák nem alakítják a sorrendet, pusztán időpontot kell majd hozzá kérni.

Az orvos dönt arról, hogy ez a harmadik vakcina milyen típusú oltóanyag legyen. A szakembereknek kell eldönteniük, hogy más típusút javasolnak harmadik oltásnak, mint amit az adott személy kapott a két korábbi alkalommal, vagy ugyanazt a vakcinát ajánlják fel.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy Magyarország még mindig az egyik vagy talán a legbiztonságosabb ország átoltottság tekintetében Európában, magasabb azok aránya, akik a teljes védettséget adó második oltást is megkapták, mint Németországban vagy Nagy-Britanniában.

Az oltás azonban továbbra sem lesz kötelező, kivéve az egészségügyi dolgozók körében: ott csak az dolgozhat ott, aki be van oltva koronavírus ellen.

Fotó: MiNap-archv/Mocsári László

Orbán Viktor kijelentette,  12–15 év közöttieknek a szeptember 1-jén, szerdán induló iskolaév előtti két napon, hétfőn és kedden, minden oktatási intézményben megszervezik az oltást, amennyiben azt a szülők igénylik. Elmondta azt is, jól állnak a 16–18 évesek, 45 százalékuk már megkapta az oltást.

- Az eddigieknél fertőzőbb delta variáns megjelenése miatt az, aki nem vette föl az oltást, nagyobb veszélyben van, mint a járvány idején eddig bármikor. A 65 év felettiek 15 százaléka még nincs beoltva, ők most nagyobb veszélyben vannak, mint valaha, ezért a háziorvosok, esetleg a folyamatba bevonandó rezidensek személyesen is felkeresik őket, hogy meggyőzzék az oltás szükségességéről - jelentette ki Orbán.
    

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!