Ugrás a tartalomra

Más vakcinát is kaphatunk másodjára, de csak orvosi javaslatra

index.hu
Utoljára módosítva
2021. június 08. kedd 15:28
Újra tartott sajtótájékoztatót az operatív törzs kedden, ahol egyebek mellett az is elhangzott, hogy az első dózistól eltérő vakcinát is beadhatnak másodjára, de ezt az orvosnak kell ajánlania.

Müller Cecília azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy eddig közel 5 millió 280 ezer fő megkapta már az első oltást, 4 millió 26 ezren pedig a másodikat is. Az országos tiszti főorvos azt kérte, hogy folytassák a regisztrációt az emberek, hogy ősszel se térhessen vissza a járvány.

Hozzátette, ha szükségessé válik majd a harmadik oltás, ahhoz is lesz elég oltóanyag, mivel továbbra is érkeznek a szállítmányok: 370 ezer Pfizer-vakcina jön kedden és szerdán, csütörtökön 36 ezer Janssen, pénteken pedig 64,8 ezer Moderna vakcina érkezik.

Kiemelte, újabb tájékoztatás lesz arról, hogy azoknál a személyeknél, akiknél az első oltás olyan reakciókat váltott ki, amely indokolja, ott a második oltás esetében lehet változás, tehát más vakcinát adhatnak be másodikra, ugyanakkor csak orvosi javaslatra.

Harmadik oltás is kell majd? | Minap-archív fotó: Mocsári László

A koronavírus örökítő anyagának szennyvizekben mért koncentrációja továbbra is csökken, de még nem értük el a tavaly nyári adatot. Egyedül Szombathelyen és Miskolcon észleltek nagyon enyhe növekedést. Továbbra is az aktív munkaképes korosztály tagjai közül kerülnek ki legfőképp az új fertőzöttek. Területileg a fővárosban, Pest megyében és Borsod-Abaúj-Zemplénben van a legtöbb fertőzött. Komárom, illetve Somogy megyében a legalacsonyabb a fertőzöttség.

Az RTL megkérdezte, hogy biztosan kelleni fog-e a harmadik védőoltás a következő hónapokban. Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy erről megoszlanak a vélemények.

– Bármely oltóanyagnál szükség lehet egy harmadik oltásra – mondta Müller Cecília. Hozzátette: egyelőre még nincs elegendő információ ahhoz, hogy pontosan mely oltóanyagoknál kell ezt beadatni. – De ha tudományosan beigazolódik, hogy kell a harmadik oltás, akkor Magyarország is ehhez fog igazodni

– zárta mondandóját.

További hírek

Olvasnivaló