Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a Múzsák hónapja, májusfát állították a múzeumnál

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. május 01. hétfő 16:24
A májusfát a Herman Ottó Múzeum főépülete előtti téren állították fel hétfő délelőtt.
Fotók: Horváth Csongor

A májusfa azé a városé, amelyik 2023-at a Kultúra évének nyilvánította, hogy kulturális intézményei tavaszi frissességben újuljanak meg, mindannyiunk örömére.

A múzeumi májusfához várták az arra járókat, gyerekcsoportokat, családokat, szerelmeseket, ifjakat és időseket egyaránt, közösségi programokra, játékokra, kikapcsolódásra, múzeumi élményre.

A májusfát Veres Pál polgármester jelenlétében állították fel hagyományos gyermek körjátékok, énekek kíséretében, melyet a Herman Ottó Múzeum néprajzi osztálya vezetett.

Akik a programban közreműködtek, azok térítésmentesen tekinthették meg a Pannon-tenger Múzeum kiállításait hétfő 1 óráig.

Az idei május - tájékoztatott erről korábban a városháza sajtóosztálya - Miskolcon a Múzsák hónapja.

- Ahogy a múzsa csókja, úgy a múzeum szellemisége is a legszebb gondolatokat inspirálja az emberiség kultúrájában. E legtisztább női ideál előtt tisztelgett Miskolc városa, amikor Veres Pál polgármester - magyar szokás szerint - május elsején májusfát állított a múzeum bejárata elé - írták.

A májusfa-állítás valaha szinte az egész magyar nyelvterületen elterjedt volt, a hagyomány szerint lányos házak elé állították szerelmi ajándékként. Ma is élő népszokásként viszont már csak Északkelet-Magyarországon található meg.

A Herman Ottó Múzeum elé kerülő májusfa egy hónapon át, Pünkösdig áll majd. A Múzsák hónapja folyamán a fa előtt nemcsak fotózkodni lehet, tovább is lehet majd díszíteni azt. A múzeumi májusfához a szervezők közösségi programokra, játékokra, kikapcsolódásra és múzeumi élményre várják a gyerekcsoportokat, családokat, ifjakat és időseket egyaránt.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!