Ugrás a tartalomra

Megtalálta a helyét a vírus a kánikulában

index.hu
Utoljára módosítva
2022. augusztus 22. hétfő 10:28
A mostani nyári hullámok azért jelennek meg, mert a vírus is keresi a helyét, és próbálja kicselezni az immunitásunkat, így is teret nyerve magának. Kemenesi Gábor virológus szerint érdemes lenne kötelezővé tenni a maszk beltéri viselését.

A virológus az InfoRádiónak adott interjújában elmondta: országa válogatja, hogy hol hányadik és éppen melyik variáns dominál, a hullámot pedig mindig a vírus aktuális finomhangolódása mozgatja. A vírus evolúciója a fertőzéstől védő antitestes immunitásunkat kerülgeti. A BA.5-ös, BA.4-es omikron-alvariáns megint erre játszik, és ez indukált most egy újabb hullámot. Kemenesi Gábor hozzátette: az első generációs vakcinák kiválóan védenek minket a kórházba kerüléstől. 

Szlávik János szerint ez a variáns nagyjából öt-hat-hét nap kiheverhető betegséget okoz, Kemenesi Gábor viszont úgy gondolja, hogy a mostani variáns okozta későbbi komplikációk esélye már a hosszú Covid kérdésköre, amit a tudomány jelenleg kapisgál.

- Látjuk, hogy a vírusfertőzés hatására hosszú távú krónikus problémák alakulhatnak ki, de beszélhetünk keringési, idegrendszeri, kiválasztószervi és egyéb problémákról is. A tudomány ezeket most írja le. Az a kép, ami kezd kirajzolódni a koronavírusról, nem megnyugtató – fogalmazott Kemenesi Gábor. Hozzátette: a hosszú Covid korszakában azzal a problémával kell megküzdeni, miként lehet kezelni és meggyógyítani a vírus hosszú távú hatásait a már megfertőzött embereken.

(via index.hu

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!