Ugrás a tartalomra

Miskolci pedagógust is elismertek az idei Ericsson-díjjal

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. június 03. hétfő 13:00
Az Ericsson Magyarország huszonegyedik alkalommal adta át a cég kutatás-fejlesztési igazgatósága által alapított Ericsson-díjakat. Idén is összesen nyolc tanár vehette át a díjat és a vele járó pénzjutalmat. Az idei díjazottak között volt Tepliczky István is, a miskolci Herman Ottó Gimnázium fizika tanára.

Az elismerésben olyan tanárok részesülnek, akik áldozatos, és sokszor az iskolatermi elfoglaltságokon túl mutató munkájukkal, generációkkal szerettették meg a természettudományokat. E tevékenységük pedig nagyban hozzájárul a magasan képzett szakemberek kineveléséhez, hiszen a mérnökképzés nem az egyetemek padjaiban kezdődik.

Az idei évben rendkívül sok vidéki tanár részesült az elismerésben, közöttük Tepliczky István, a miskolci Herman Ottó Gimnázium fizika tanára, aki a gimnázium Természettudományos Laborjának vezetőjeként számos lebilincselő kísérlettel népszerűsítette a fizikát mind iskolájában, mind pedig a városi- és megyei- fizikaversenyeken és Erdélyben is. Ezek mellett diákjai Törő Gábor Megyei Szakközépiskolai Fizikaversenyeken 1994 óta több első és második helyezést szereztek. A tanár úr E-learning tananyagokat, videókat készített, hasznos szakmai információkat tartalmazó saját honlapot működtet, rendszeresen kísérleti bemutatókat tart.

Idén is két kategóriában ítélték oda a díjakat, ezek az "Ericsson a matematika és fizika népszerűsítéséért'' díj, valamint az "Ericsson a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért'' díj. Mind a két esetben egyenként 400.000 forinttal járó díjjal jutalmazták a négy matematikát és a négy fizikát általános vagy középiskolában tanító pedagógust. Az "Ericsson a matematika és fizika népszerűsítéséért'' díjban részesült Tepliczky István, miskolci Herman Ottó Gimnázium fizika tanára. 

Tepliczky István eredményes munkája és fizikát népszerűsítő tevékenysége alapján 2014-ben lett a Herman Ottó Gimnázium Természettudományos Laborjának vezetője. Egyöntetű vélemény, hogy nincs még egy természettudományos labor az országban, amely eredményesebben, élményszerűbben valósítja meg a laborok kialakításának nemes céljait, mint az “Ő” laborja.

Bár laborvezető tanárként nem tanít osztályokat, már negyedik éve foglalkozik egy tehetséges diákkal, aki az Abacus pontversenyén és kísérleti versenyén is kiemelkedő eredményt ért el, 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is országos első helyezett lett. Egy tanítványa a KöMal fizika pontversenyén tavaly az ötödik helyen végzett az általános iskolai kategóriában. Szakmájának szeretetére utal, hogy kisebb településekre is kiköltöztetett kísérleti eszközöket, hogy a fizika törvényeit megismertesse a tanulókkal.

2015-ben A fizika mindenkié program keretében megszervezte a miskolci Fizika Napját, amelynek kapcsán több középiskolában és a Miskolci Egyetemen tartottak programokat. Aktív résztvevője volt a Kutatók Éjszakája programjainak. 2016-ban részt vett a Science on Stage magyarországi rendezvényén. 2018-ban diákok és tanárok számára szervezett tanulmányutat a CERN-be. E-learning tananyagokat, videókat készít, hasznos szakmai információkat tartalmazó saját honlapot működtet, rendszeresen kísérleti bemutatókat tart. Tepliczky István nagy munkabírású, széleskörű ismeretekkel rendelkező tanár, aki a fizika népszerűsítését szívügyének tekinti, méltán részesül most Ericsson-díjban.

További hírek

Olvasnivaló