Ugrás a tartalomra

Miskolcon rendezik meg az idei downhill országos bajnokságot

Kujan István
Utoljára módosítva
2024. július 24. szerda 15:55
Idén mégsem Szlovákiában, hanem Magyarországon, egészen pontosan Miskolcon rendezik meg az idei downhill országos bajnokságot augusztus 2-4. között.
Fotó: Pixabay

Az új szervezőbrigádnak köszönhetően sikerült ismét Magyarországon tető alá hozni a „lejtősök” legfontosabb eseményét. A dátum változatlan, a helyszín pedig a Lillafüredi Libegőpark lesz, ahol felvonós felszállítással lehet majd versenyezni – adta hírül a standmag.hu.

Telefonon sikerült elérnünk az esemény egyik szervezőjét, Egri Gábort, aki érdeklődésünkre elmondta, körülbelül 150 nevezés érkezett az országos versenyre, a jelenlegi információik szerint azonban nemcsak Magyarországról, hanem Szlovákiából is érkeznek majd versenyzők. A mintegy másfél kilométeres pályán férfiak és nők is megméretik magukat.

Az országos bajnokságokat egyébként két éve Szlovákiában rendezik meg, mint megtudtuk azért, mert ott jobbak a természeti adottságok az ilyen versenyekhez. Most azonban Miskolcon, egészen pontosan a Lillafüredi Libegőparkban gyűlnek össze a downhillesek – ha beválik a terep, a remények szerint akár más alkalmakkor is jöhetnek ide bringások.

Augusztus 2-án, pénteken állítják fel a sátrakat a résztvevők, majd tartanak egy gyalogos pályabejárást. Szombaton edzésekkel folytatódik a program, majd vasárnap következik az időmérő és a verseny.

A szervező a résztvevők közül kiemelt egy miskolci esélyest is: ő a 19 éves Petró Marcell, akire érdemes lesz majd odafigyelni a verseny során.

Egy kis adrenalinfröccs:

A hegyikerékpározás nem a kezdők terepe: a szintkülönbségek és a természetes talaj nemcsak speciális kerékpárt, hanem speciális tudást és jó erőnlétet is igényel. A downhillezés a hegyi kerékpározás egy olyan stílusa, amelyet meredek, durva terepen gyakorolnak, és gyakran előfordulnak benne például ugrások, így aztán nagyon látványos biciklis sportágnak számít. A bringásokat általában felvonóval vagy terepjáróval viszik fel az ereszkedés helyére.

Versenyeken a pályát mindkét oldalon egy szalag jelöli ki. A versenyzők a lehető leggyorsabban igyekeznek célba érni, miközben arra is figyelniük kell, hogy a szalagok között maradjanak.

Az első ilyen futamot egyébként a kaliforniai Fairfaxban rendezték meg 1976-ban.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!