Ugrás a tartalomra

Művészeti teret avattak a Lévayban

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. december 13. szerda 20:46
Az iskola főépületében kiállított képek mintájául az Avasi templom festett kazettás mennyezete szolgált. 
Fotók: Osztie Tibor

Művészeti teret adtak át szerdán a Lévay József Református Gimnázium főépületének harmadik emeletén, az intézmény művészeti tantermei előtt. Ábrám Tibor igazgató az új tér művészeti alkotásainak leleplezésén elmondta, az esemény szerves része az hálóaadó tanévüknek. Ahogyan arról lapunk is beszámolt, az iskola idén arról emlékezik meg, hogy negyvenöt év kényszerű szünet után 1993-ban, tehát éppen harminc éve újraindult az oktatás a város református gimnáziumában. 


– A művészetre, mint valamilyen különálló területre szoktunk tekinteni, de nagyon izgalmas, hogy milyen összefüggésben van a kreativitás a spiritualitással, az Istennek való kapcsolattal. Makoto Fujimura keresztyén művész a Művészet plusz hit – Az alkotás teológiája című könyvében úgy fogalmaz, hogy a művészet jó értelemben egy transzcendens összekötő kapocs azzal, aki a művészet tárgyát képező teremtett világot is alkotta. Jó, ha így tekintünk erre a térre, hogy ezzel nem különálló teret hoztunk létre, hanem kibővítettük azt az iskolai teret, amit eddig is használtunk. Azt kívánom, hogy ez a közösségi tér, amelyet most felavatunk, váljék az alkotás nyugodt terévé, a várakozás, az ima és a dicséret helyévé – mondta. 

Magát az új teret Szilágyiné Rádai Gabriella az intézmény egyik művésztanára álmodta meg. Ő úgy fogalmazott, a harmadik emeleten helyet kapott festmények megalkotása hosszú folyamat volt. 


„Vannak egyéni festmények, és vannak olyanok is, melyeket egy diák elkezdett és egy másik folytatott, fejezett be. A kiállítás kötődik az Avasi templomhoz, egészen pontosan annak a közelmúltban restaurált kazettás mennyezetéhez, ez szolgált nemünk mintaképpen a harmadik emeleten kiállított képekhez. Ezt próbáltuk meg magunkévá tenni, átalakítani. Másoltuk a képeket, de mindenki beletette a saját lelkét, egyéniségét és ettől vált a miénké, a sajátunkká ez a képkiállítás” – mondta el a művésztanár, aki kiemelte: van olyan alkotó diák, aki időközben már elballagott, és boldogok azért, hogy alkotása most is díszíti a Lévay falait. 


A műveket Ábrám Tibor igazgató és Szilágyiné Rádai Gabriella valamint Lévai Attila művésztanárok, az alkotó diákok egy részének jelenlétében leplezték le.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!