Ugrás a tartalomra

„Nemzet nélkül nincs haza”

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. június 04. kedd 14:35
A remény és az újrakezdés napjának nevezte Kovácsné Budai Mária önkormányzati képviselő június 4-ét. A nemzeti összetartozás napján megemlékezést tartottak a Feszty Árpád utcai országzászlónál is.

A Jókai Mór Református Általános Iskola és a Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola diákjaival, valamint a városrész lakóinak részvételével tartották meg kedden a megemlékezést.

Az itteni országzászlónál is évek óta megemlékeznek a trianoni békediktátumról.

Végh Csaba képgalériája

Kovácsné Budai Mária önkormányzati képviselő beszédében rámutatott: a Trianonban ránk erőltetett békeszerződés nemcsak területétől és a gazdasági fejlődés alapjaitól fosztotta meg hazánkat, hanem szétszakította a magyar nemzetet, és megtörte nemzeti önérzetünket is. – Példátlan módon büntettek meg bennünket, koncként vetve oda az ezeréves Magyar Királyság területeit, javait és lakóit a csehszlovákoknak, a románoknak és a szerbereknek – fogalmazott a kormánypárti politikus.

Hozzátette: a hallgatás és elhallgatás évtizedei után mi, magyarok felismertük, kimondtuk és ma is megéljük, hogy „a nemzet nélkül nincs haza, a külhoni magyarság nélkül pedig nincs nemzet”. – Az elmúlt évek azt is megmutatták, hogy nemcsak arra vagyunk képesek, hogy újjáépítsük a magyarok közötti kapcsolatokat, hanem olyan tartalommal, egymásra figyeléssel, közös felelősséggel és cselekvéssel töltsük meg azt, amelyek a jövőt építik – hangsúlyozta.

– 2010. június 4-étől e nap elsősorban a remény, az újrakezdés, a nemzeti összetartozás napja. Amíg a magyarság egészében megvan az összetartozás tudata, az egymásért érzett felelősség, és az önző egyéni érdekek, az anyagi javak hajszolása helyett a nemzet érdekeiért vállalt szolgálat, addig ez a nemzet erősödik – húzta alá Kovácsné Budai Mária.

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta, és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló, 2010. évi XLV. törvény kimondta: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!