Ugrás a tartalomra

Öldöklő csata lesz a Zemplénben – négyen pályáznak a bajnoki címre a zárófutamon

Kujan István
Utoljára módosítva
2024. október 03. csütörtök 15:42
A HUMDA Országos Bajnokság idei szezonzáróját október 25-27. között rendezik meg a Zemplénben. A részletekről csütörtökön adtak tájékoztatást a szervezők a szerencsi Rákóczi-várban.
Csomós Miklós Skodája – megszerzik a bajnoki címet a Zemplénben?

Az utolsó, zempléni futam dönt arról, hogy idén ki nyerni a HUMDA Országos Rally Bajnokságot. A két versenynap alatt hét helyszínen rendezik meg a szezonzárót, másfélszeres pont szorzóval. A rendezők is nagy izgalommal várják a versenyt, hiszen többek között az abszolút bajnoki cím is itt dől el.

Ráadásul legendás pályaszakaszokon küzdenek majd a versenyzők egymással és az órával. A versenynek komoly hagyományai vannak. Jacsó Tibor, a rendező cég, az Észak-Magyarországi Autó és Motorsport Zrt. (ÉMAM Zrt.) vezérigazgatója a sajtótájékoztatón felidézte az első Zemplén rallyt, amit a csapatával még 2001-ben hívott életre, követve a régre visszanyúló hagyományokat, hiszen már a '70-es években is rendeztek futamot a zempléni utakon.

Jacsó Tibor, a rendező cég, az Észak-Magyarországi Autó és Motorsport Zrt. (ÉMAM Zrt.) vezérigazgatója

Elmondta, hogy idén újfent Szerencs a verseny központja, a sajtótájékoztatónak is helyt adó Rákóczi-várban állítják fel a rajt-cél pódiumot. A szervizparkot pedig az egykori cukorgyár területén rendezik be.

Jacsó Tibortól megtudtuk azt is, hogy négy gyorsasági szakaszt jelöltek ki, ezek között van, ami már régtől fogva közkedvelt a szurkolók körében, és vannak újak is, hiszen bizonyos útszakaszokat éppen felújítanak, így arra nem lehet versenyezni. Hernádvécse-Pusztaradvány-Fulókércs, Fóny-Regéc-Óhuta, Erdőbénye-Aranyospuszta és Mezőzombor-Mád szakaszokat jelöltek ki a rendezők a futamra.

Példátlan

A rendező cég stratégiai partnere a legnagyobb régiós multisport klub, a DVTK. A klub kommunikációs igazgatója, Világi Péter úgy fogalmazott: nemcsak a Bükk lábánál „értik és szeretik” a rallyt, hanem Szerencsen, a Zemplénben is. Ráadásul egy „helyi fiú”, a sárospataki születésű Csomós Miklósnak van a legnagyobb esélye elhódítani a bajnoki címet, hiszen vezeti a tabellát. De mellette miskolci illetőségű párosok, mint például a Németh Gábor-Németh Gergely is ott küzdenek majd a mezőnyben. Rámutatott arra is, hogy rég volt olyan, hogy az utolsó verseny előtt négy párosnak – Csomósék és Némethék mellett a Turán Frigyes-Zsíros Gábor és a Velenczei Ádám-Vánsza Zsolt párosnak is – van esélye a bajnoki címre.

Az év utolsó első osztályú rali futamát október 25-27. között rendezik meg olyan pályákon, amelyeket a korábbi években a rali Európa-bajnokság mezőnye is használt. Varga Attila rally szakágvezető felfokozott várakozásról beszélt a verseny kapcsán.

– Talán nincs is példa arra a magyar rally történetében, hogy az utolsó verseny ilyen kiélezett legyen – mutatott rá, felhívva egyúttal arra is a figyelmet, hogy ez a hangulat nem szabad, hogy a biztonság rovására menjen. – A technikai sportok, különösen, amelyek közúton zajlanak, veszélyesek lehetnek. Türelemre és fegyelemre van szükség, erre kérünk mindenkit.

Kiszámíthatatlan körülmények

A pontversenyt öt futamot követően Csomós Miklós és Nagy Attila vezeti, akik ráadásul hazai környezetben szállhatnak harcba közös pályafutásuk első bajnoki címéért. A kihívók azonban ezt szeretnék megakadályozni, ezért borítékolható, hogy a Zemplénben október végén komoly csatára van kilátás.

Csomós Miklós a sors fintorának nevezte, hogy pont a Zemplénben teheti fel az i-re a pontot a bajnokságban.

– Szoros a mezőny, nagyon kemény az idei bajnokság, már várom a futamot, jó pályákon fogunk versenyezni. Ősszel minden kiszámíthatatlan, eső, felhordott sár, lehullott falevelek, hideg aszfalt – nehéz körülmények várhatnak ránk. Szerencsés azonban talán, hogy viszonylag nagy pontelőnnyel vezetünk – tette hozzá.

Mocsári László képgalériája

„Biztos vagyok benne, hogy rengetegen szurkolnak majd a helyszínen Miklósnak” – vette át a szót Koncz Zsófia országgyűlési képviselő. Felidézte, hogy már az első Zemplén rallyn is ott szurkolt az egyik szakaszon. Kiemelte, családi programnak sem utolsó egy-egy futam, ráadásul a Zemplén gyönyörű és tele van látogatásra érdemes attrakciókkal. Kifejezte: bízik abban, hogy az ország más részeiből is sokan érkeznek majd a versenyhétvégére.

Szavaihoz csatlakozva Kiss Attila, Szerencs polgármestere is reményét fejezte ki, hogy megtelnek majd a szálláshelyek.

– Nagy öröm számomra, hogy ilyen fontos sporteseménynek lehetünk a részesei. A legfontosabb a biztonság; biztos vagyok abban, hogy minden gond nélkül lemegy a futam. És bízom abban is, hogy a legjobb egy zempléni fiatalember lesz – tette hozzá.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!