Ugrás a tartalomra

Öt napig szólnak az egyházi énekek

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. október 15. péntek 15:07
Szerdán zsoltáréneklő versennyel kezdődött a 27. Veczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozó. Csütörtökön pedig megnyitották a négynapos énekkari mustrát a Mindszenti templomban, ahol az ünnepi beszédben a névadó személyére is visszaemlékeztek.
Képgaléria! Fotó: Juhász Ákos

Egy év kihagyás után újra megrendezték a Veczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozót. Buday Barnabás evangélikus esperes ünnepi beszédében elmondta, nagyon örül annak, hogy az énekkarok és hallgatóik megtöltötték a Mindszenti templomot. – Jó az, ha valaki az énekhangján is tudja dicsérni az Istent. „A zene átsegít sok bajon,” mondta Kodály Zoltán, a közös tapasztalatok pedig igazzá teszik az idézetet. Szerencsések azok, akik belenőnek az együtténeklésbe. Egy-egy adott nyelv zengése pedig hozzátesz a tartalomhoz. Úgy érzem, mintha egyre kevesebb zene lenne körülöttünk, pedig nemcsak a beszédhangunk a miénk, hanem az énekhangunk is. Élvezzük ki most a 27. programsorozatot – mondta az esperes, utalva ezzel a tavalyi szünetre. 

Majd visszaemlékezett a névadó Veczán Pálra. – Különleges ember volt, egyetlen pillanat alatt tudott kapcsolatot teremteni bárki lelkével – mondta, utána pedig virággal köszöntötte az özvegyet, aki mindig motorja a kórustalálkozó szervezésének. 

Buday Barnabás beszéde után Fabiny Tamás levelét olvasták fel, amiben az evangélikus püspök örömét fejezte ki, hogy Miskolcon ápolják Veczán Pál emlékét, hiszen sokat tett a Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium újraindításáért. A püspök szolgálata kezdetétől ismerte személyesen őt, aki édesapjánál volt segédlelkész sokáig. 

A találkozó első napján öt kórus énekelt, közöttük a Szeretet kiskórus, a Schola Cantorum Miskolciensis, a Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium kamarakórusa, a Fráter Schola Viridis és a Fényi kamarakórus.

A további napok programja: 

október 15., péntek 16.00 óra Szentháromság ortodox templom (Deák tér 7.)
Egressy Béni nőikar (Mezőcsát)
Fráter kórus
Cantus Firmus énekkar
Forrás kamarakórus
Szent Naum kamarakórus

október 16., szombat 16 óra Evangélikus templom (Tállya, Kossuth u. 16.)
Mindszenti templom énekkara
Luther kórus 
Tiszaladányi Református Gyülekezeti kórus

október 17., vasárnap 16 óra Belvárosi református templom (Kossuth u. 17.)
záróhangverseny Reményi János emlékére
Jól hangzik kórus (Görömbölyi Általános Iskola) 
Cantus Firmus énekkar
Mindszenti templom énekkara

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!