Ugrás a tartalomra

Régi-új elnökkel alakult meg a vármegyei közgyűlés

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. október 03. csütörtök 15:47
A testület csütörtök délelőtt állt fel. Elnökének ismételten Bánné dr. Gál Boglárkát választották.
Osztie Tibor képgalériája

Ahogy ismert, június 9-én az EP-voksolás mellett helyhatósági választásokat is bonyolítottak hazánkban. Két nappal a városi közgyűlés előtt vágott a munkába a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés, melynek huszonnyolc megválasztott tagjából huszonhét volt jelen csütörtök délelőtt a Vármegye Házán. Az esemény alkalmából miniszterhelyettesek, államtitkárok, miniszteri biztosok, országgyűlési képviselők és a vármegyei szervezetek első emberei mellett tiszteletét tette Alakszai Zoltán főispán és Tóth-Szántai József, Miskolc napokban hivatalba lépett polgármestere is.

Amolyan nulladik lépésként a szavazógépeket üzemeltető cég szakembere ismertette a mandátumot nyert képviselőkkel, miként tudják szavazataikat a nyomógombok segítségével kifejezni. Ezt követően Tamás Barnabás László, a vármegyei közgyűlés korelnöke kezdte meg a napirendi pontok elővezetését, akinek munkáját Schirger György jegyző segítette. Mindössze a Mi Hazánk listájáról bekerült Pasztorniczky István élt a felszólalás jogával az első napirendi pontot előtt.

Maradt

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés tagjainak eskütételét és a kapcsolódó okmányok aláírását követte az elnök megválasztása, majd eskütétele. Egyetlen jelöltre, a tisztséget az előző ciklusban is betöltő Bánné dr. Gál Boglárka személyére érkezett csupán javaslat. A titkos szavazással megválasztott régi-új elnök székfoglaló beszédében felidézte: idén júniusban mintegy tízezerrel többen járultak a vármegyéből az urnákhoz, hogy döntsenek Borsod-Abaúj-Zemplén sorsáról.

Bánné dr. Gál Boglárka székfoglaló beszéde / Fotó: Osztie Tibor

Mint azt a Fidesz-KDNP politikusa hangsúlyozta: feladatának továbbra is azt tekinti, hogy képviselőtársaival a vármegye több mint hatszázhúszezer lakójának életét könnyítsék meg településfejlesztésre irányuló döntéseikkel. Bánné dr. Gál Boglárka szerint további motivációt jelent a testület számára, hogy együttműködési szándékuk konstruktív fogadtatásra lelt a vármegye településein.

Csökkenő létszámmal

A népesség csökkenésével a most felálló testület egy fővel, azaz huszonkilencről huszonnyolcra csökkent. Többek közt emiatt is módosítania kellett a grémiumnak szervezeti és működési szabályzatán. A testület az ünnepi közgyűlés során a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés alelnökei mellett az elnök illetményét, költségtérítését és egyéb juttatásait is elfogadta. Eszerint az elnök a vármegyei jogú polgármesterek juttatásának kilencven százalékát, bruttó havi egymillió-egyszázhetvenezer forintban részesül, amit költség- és idegennyelvi térítés is kiegészít.

Változás a korábbi ciklusokhoz képest, hogy a képviselők nem csak egy főállású, hanem egy társadalmi megbízatású alelnököt is választottak maguk fölé – előbbi Dankó Dénes, utóbbi Balla Éva lett. A négy bizottság neve és feladatköre nem változott – azok elnökeit és tagjait szintúgy az alakuló ülésen fogadták el a képviselők. Végezetül Juhász Ferenc római katolikus plébános és Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke áldotta meg a képviselő-testületet.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!