Ugrás a tartalomra

Rendezett évad elé néz a Miskolci Szimfonikus Zenekar

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. szeptember 02. hétfő 12:03
Az új évaddal új időszak kezdődik a Miskolci Szimfonikus Zenekar életében – jelentette be Szászné Pónuzs Krisztina ügyvezető pénteken, a zenekar hatvanegyedik évadnyitó társulati ülésén.
Fotók: Juhász Ákos

A tavalyi évad különleges volt, mert fennállásának hatvanadik jubileumát ünnepelte a zenekar, az idei évadban pedig egy új időszak veszi kezdetét azzal, hogy Török Levente személyében új művészeti irányítja majd a művészeti munkát. Szászné Pónuzs Krisztina ügyvezető bevezető beszédéből kiderült, míg a zenekari és a színházi évad a törvényi előírások szerint augusztus elején kezdődik, addig a Miskolci Szimfonikus Zenekar már túl van egy sikeres olaszországi turnén, illetve jelenleg is egy koncertfolyamban éli mindennapjait, ám a fajsúlyosabb programok a szeptembert követően kezdődnek. Az ügyvezető kiemelte, hogy idén több program lesz, mint tavaly volt, és jövő májusig teljesen előkészített az évad az ütemezést is beleértve.

Varga Andrea alpolgármester rámutatott, hogy Miskolcnak hihetetlenül fontos a zenekar munkája. A város következő vezetésének, így a mellette helyet foglaló Tóth-Szántai Józsefnek, Miskolc október 1-én hivatalba lépő új polgármesterének címezve így fogalmazta meg üzenetét: egy város akkor fejlődhet, ha fejlődik a polgársága, amit etetni kell. A polgárság legjobb tápláléka viszont a kultúra, a zene, a képzőművészet és a színház. Ha a művészeti élet színvonala csökken a városban, akkor a város jövője is jelentősen megkérdőjeleződik. Varga Andrea kifejezte abbéli reményét, hogy a koncerttermekben nem csupán a zenekarral találkozik majd, hanem a következő városvezetéssel is, mert példaértékű az, ha a városvezetés jelen van a legfontosabb eseményeken, így a kulturális rendezvényeken is.

Tóth-Szántai József beszédében kifejtette, hogy aki ismeri, az tudja, hogy neki mennyire fontos a kultúra. Utalva a pár hónappal ezelőtti kijelentésére, miszerint csak egy Miskolc van, kifejtette, hogy mindenki, aki ebben a városban valamilyen értéket létrehoz, az nagyon fontos része és szereplője a városnak. Hiszi, hogy Miskolc jövőjét a közösségek jelentik, azok az alkotóközösségek, amelyekre vigyázni kell. Majd utalt arra, hogy városvezetőként az is a feladata lesz, hogy ami jól működik, arra vigyázzon. A szimfonikus zenekar jól működik, kötelessége rá vigyázni. Majd megjegyezte, hogy a zenekar számíthat rá és az új városvezetésre is.

Török Levente megerősítve az előtte szólók megállapítását azt mondta: igen, a Miskolci Szimfonikus Zenekar fontos, nagyon fontos a miskolciak és a térség életében, de nem szabad elfelejteni, hogy egy 86 fős muzsikus csapat igazi zászlóshajója lehet a városnak, értékeire más országokban is büszkék lehetünk. A szezonról annyit mondott, hogy sikerült olyan előadóművészeket meghívnia, akik nagymértékben hozzátehetnek a közös múlthoz és a közös építkezéshez. 

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!