Ugrás a tartalomra

Selmecbánya is Miskolc testvérvárosa lett

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. május 17. péntek 17:41
A két várost hosszú évszázadokra visszanyúló hagyományok kötik össze, így nem meglepő, hogy a miskolci és a selmecbányai képviselőtestület is egyhangúlag támogatta a megállapodást.

Testvérvárosi megállapodás Miskolc és Selmecbánya – Juhász Ákos képgalériája

Hivatalosan is egymás testvérvárosa lett Miskolc és Selmecbánya, az erről szóló kétoldalú megállapodást pénteken délelőtt írták alá Veres Pál és Nadežda Babiaková polgármesterek a miskolci városházán. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a két város együttműködéséről szóló előterjesztést még február végén egyhangúlag fogadta el a miskolci közgyűlés. Az aláírást megelőző köszöntők során kiderült, a selmecbányai testület is hasonlóan döntött, mikor az újabb nemzetközi együttműködésről határozott.

Veres Pál polgármester úgy fogalmazott, nemigen van ma Miskolcon olyan ember, aki ne tudná egészen pontosan, hogyan kapcsolódik egymáshoz a két város vagy a Miskolci Egyetem és Selmecbánya.

– Selmecbánya adott otthont a világ első műszaki felsőoktatási intézményének, amely 1735-ben jött létre, és itt kezdte meg működését a világ első bányászati akadémiája 1770-ben, amelyre mi, miskolciak a mi egyetemünk őseként, elődjeként tekintünk. A Miskolci Egyetem hallgatói mind a mai napig ismerik, ápolják és tartják a selmeci hagyományokat, ami az egyetemi polgárság, a hallgatói lét alapját és központi elemét jelenti, és amely ismerete nélkül nem lehet senki igazán miskolci egyetemista – húzta alá.

Fotó: Juhász Ákos

Közös pont

A városvezető kijelentette, más közös pont is akad a két város történetében, egyik ilyen például a bányászat. „Amíg Selmecbányán főként ezüstöt és nemesércet, itt, nálunk, Perecesen és Lyukóbányán szenet bányásztak. Közös továbbá az is, hogy a bányászat megszűnése után mindkét város más jellegű tevékenység, más profil segítségével fogalmazta meg újra önmagát. Selmecbánya a turizmus, a vendéglátás és a természetvédelmi oktatás és kutatás, Miskolc pedig a turizmus, a vendéglátás és a természetvédelem mellett a nagy hozzáadott értéket képviselő iparra támaszkodik” – mondta még Verses Pál, hozzátéve: mindkét város megtartotta, óvja és ápolja bányászhagyományait is.

Beszédét a miskolci polgármester azzal zárta: éppen ideje volt, hogy a két település „a múlt értékeit tisztelve, a közös jövő felé fordulva keresse és találja meg az együttműködés lehetőségét”, írják alá a testvérvárosi kapcsolatról szóló megállapodást. Erre, vagyis a közös munkára, a két város összefogásában rejlő lehetőségekre hívta fel a figyelmet Nadežda Babiaková, Selmecbánya polgármestere is.

Tárt karokkal

– Selmecbánya mindig egy multikulturális alapokon álló város volt, mindig tárt karokkal fogadta, a városába érkező embereket, tekintet nélkül a nemzeti vagy nemzetiségi hovatartozásra, és ez jelenleg is meghatározza politikánkat. Nyitottak vagyunk minden hozzánk érkező felé, támogatjuk a regionális és a nemzetközi együttműködést, hiszen ez az egyik legfontosabb érték a mai társadalomban – hangsúlyozta a szlovákiai város első embere.

Nadežda Babiaková is méltatta Miskolc és Selmecbánya, illetve a Miskolci Egyetem és Selmecbánya több évtizedes jó kapcsolatát, egyúttal köszönetet mondott a miskolci egyetemi polgárságnak, hogy – a soproni hallgatókkal karöltve – hosszú évtizedek óta híven és elkötelezetten őrzik az egykori selmecbányai bányászati akadémián kialakul hagyományokat.

A polgármester köszönetet mondott Miskolcnak és a Miskolci Egyetemnek azért, hogy miután tavaly hatalmas tűz pusztított az UNESCO világörökségi listáján szereplő selmecbányai belvárosban, melléjük álltak, és támogatták őket. A városvezető végül arról beszélt, Miskolcnak és Selmecbányának a turizmus, a kultúra és az oktatás terén is remek lehetősége van az együttműködésre, sőt akár pályázatokon is nagyobb eséllyel indulhatnak közösen a jövőben.

Az aláírást követően felavatták a Hősök terén a két város testvérvárosi fájának dísztábláját.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!