Ugrás a tartalomra

Sokkoló és megdöbbentő a Robert Ficót ért merénylet (Frissítve!)

mti.hu
Utoljára módosítva
2024. május 15. szerda 18:09
Sokkolónak és megdöbbentőnek nevezte a Robert Fico szlovák miniszterelnököt ért merényletet a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szerdán – az MTI közleménye szerint.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, "ki gondolta volna, hogy ilyen durva támadás történhet Közép-Európában?! Reménykedünk a minél gyorsabb felépülésben, s imádkozunk is érte" - írta a miniszter.
Kiemelte, nagy szükség van Robert Ficóra a szlovák és az európai politikában. 

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelentette:

Lőfegyverrel megsebesítették szerdán Nyitrabányán (Handlova) Robert Fico szlovák kormányfőt - közölte Libos Blaha parlamenti elnökhelyettes. Robert Ficót életveszélyes állapotban helikopterrel a besztercebányai kórházba szállították. A feltételezett tettest őrizetbe vették.

Az eset a Pozsonytól mintegy 150 kilométerrel északkeletre fekvő város kultúrháza előtt történt, ahol Robert Fico kabinetje előtte kihelyezett kormányülést tartott ott, majd támogatóival találkozott. A rendőrség körbe zárta a helyszínt.

Sajtójelentések szerint a helyszínen három-négy lövés dördült, majd a Denník N hírportál helyszíni tudósítója azt látta, hogy a kormányfő testőrei felemelik Ficót a földről, autóba helyezik, majd elviszik. A Plus7Dní híroldal információi szerint Ficót a mellkasán és gyomrán érték a lövések.

A szlovák kormányhivatal sajtóosztályának közlése szerint a kormányfőt életveszélyes állapotban szállították a besztercebányai kórházba, az életmentő beavatkozás sürgőssége és az intézmény közelsége miatt oda, és nem Pozsonyba - írta a közleményre hivatkozva a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. "A következő órák sorsdöntőek lesznek" - írták a szlovák kormányfő közösségi profilján.

Az eset idején a pozsonyi parlament éppen rendkívüli ülést tartott, amelyet felfüggesztettek a hír hallatán. A szlovák miniszterelnököt ért támadást azonnal élesen elítélték, sokkolónak nevezték szlovákiai vezető politikusok, többen pedig az állam elleni támadásnak minősítették.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!