Ugrás a tartalomra

Székelyudvarhelyi mester újítja fel az Avasi templom tetejét

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. május 15. szerda 15:34
A templom tetőszerkezetét egykor holland hajóácsok készíthették, hamarosan teljesen megújul a zsindelytető. A fa mindig élő motívum Bálint Ferenc erdélyi mester szerint, aki munkatársaival együtt templomokat újít fel országszerte és határon túl is. A belváros legrégibb épületén hamarosan új fenyőfa zsindely díszeleg majd.

fotó | videó: Parai Roland

Az Avasi református templom teteje ezerhétszáz négyzetméteres, és száznegyvenezer zsindelyből áll. Bálint Ferenc elmondta, ehhez a nagy mennyiséghez már októberben elkezdték készíteni az új zsindelyeket. – Ezt kézi munkával kell elkészíteni, a fát pedig októbertől februárig a legjobb vágni ehhez. Most a templom tetejének főbb csomópontjai meg vannak ereszkedve, így az egész héjazatot kicseréljük – mondta a mester, aki Székelyudvarhelyről érkezett és már harminc éve ezzel foglalkozik. – Templomokat újítottunk fel a munkatársaimmal Kalotaszegen, Kalotaszentkirályon, Kőrösfőn, a Kós Károly-féle Varjúvárat Sztána határában, valamint Kemény János erdélyi fejedelem leszármazottainak magyarbükkösi kastélyát – sorolta az erdélyi mester, aki úgy nyilatkozott, a fa mindig élő motívum, tud mesélni.

Bálint Ferenc mesterségét már kevés helyen gyakorolják, mert munkaigényes. Az Avasi református templom tetőszerkezetét a felújítás után speciális hasított fenyőfa zsindely alkotja majd. Ezt már Ábrám Tibor mondta el, aki a Tiszáninneni Református Egyházkerület főgondnoka. – Az Avasi református templomnak a tetőszerkezete olyan érdekes és látványos, hogy Közép-Európában egyedülálló, amit állítólag holland hajóácsok készítettek – mondta a főgondnok, aki elárulta, a közbeszerzésen már túl vannak, így lehetett kiválasztani a kivitelezőt, aki augusztusban kezdi a munkát.

Ábrám Tibor beszélt a tervekről is. – A templomban van egy kőtér, ahol a régi kövek vannak kiállítva, amik az 1980-as és korábbi feltárásokból kerültek elő. Innen lehet majd felmenni egy lépcsőn a padlástérbe. Aki pedig nem szeretne lépcsőzni, az lent megtekintheti virtuálisan egy kamerarendszeren keresztül ezt a különleges padlást – mondta a főgondnok.

A templom korábban gótikus volt, majd az 1500-as években egy tűzvészben beomlott a tetőszerkezet, amit nem építettek vissza. Egy építészmérnök azonban rekonstruálta a korábbi állapotot, ezt is meg lehet majd nézni a kiállításon. Ábrám Tibor elmondta, olyan terv is van, hogy bemutatják a hasonló jellegű templomokat. – Így az érdeklődők virtuális templomlátogatásokat tehetnek Európában.

Mint a főgondnok elmondta, utoljára negyven-negyvenöt éve volt felújítva a templom. A tetőcserén túl pedig a csapadékvíz elvezetésére lesz szükség az épület körül, valamint festésre.

Az egyházközség konzorciumi partnere Miskolc városának abban a pályázatban, amelyen bruttó 212 millió forint turisztikai forráshoz jutottak. Ebből bruttó 183 millió forintot fordíthatnak az építésre, és ezt az összeget egészíti ki 10 millió forinttal a Tiszáninneni Református Egyházkerület, hogy a pályázatban előírt minimális műszaki tartalmat elérjék. Közadakozásból elsősorban a legfontosabb belső munkákat szeretnék elvégeztetni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!