Ugrás a tartalomra

Színesek, szépek, és ismét díszei a sétálóutcának

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2021. május 26. szerda 15:25
A virágfák tíz év után kerültek vissza a Széchenyi utcára. 
Újra virágfákban gyönyörködhetünk a miskolci főutcán. | Juhász Ákos képgalériája

Hosszú idő után megint virágfák díszítik a miskolci sétálóutcát. A színpompás évelő és egynyári növényekkel teleültetett állványokat május 25-én helyezték ki a Széchenyi utcára. A szerkezetekből összesen huszonkét darabot találni a Szent István tér és az Ady-híd közötti szakaszon, ennyinek találtak helyet a meglévő növényzet, utcabútorok, teraszok között – mondta el a minap.hu-nak Miskolc főkertésze.

– A virágfák kihelyezését nagyon alapos előkészítés előzte meg. A sétálóutcát többször is végigjártuk és megvizsgáltuk, hol tudjuk őket úgy elhelyezni, hogy ne akadályozzák a közlekedést, és megfelelő helyet tudjunk biztosítani az újranyitott vendéglátóhelyek teraszainak is – mondta Czifrusz Natália

 

A munka ezután az Északi Agrárszakképzési Centrum Debreczeni Márton Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskolájának tankertjében folytatódott: itt ültették be a virágfákat előnevelt növényekkel. A szerkezetek kihelyezésével – folytatta a főkertész – megvárták a fagyosszenteket, bízva abban, hogy néhány hét alatt kellően be is gyökeresednek majd a virágok.

Ahogyan azt korábban megírtuk, a virágfák először 2005-ben jelentek meg a főutcán, és onnantól évekig a belváros díszei voltak májustól egészen késő őszig. Innen azonban idővel eltűntek és az elmúlt közel egy évtizedben már csak egy-egy városrészben voltak láthatóak a korábban a sétálóutcára szánt (vagy azok mintájára legyártott) szerkezetek.

 

A kedd reggel kezdődött munkáknak köszönhetően ismét virágos lesz a belváros is, ezzel az önkormányzat egy évtizedes adósságot fizet a miskolciak felé – jelentette ki Miskolc alpolgármestere. Szopkó Tibor azt mondta, a jelenlegi városvezetésnek kiemelten fontos volt, hogy szép legyen a belváros, a főutca, ezért még a mostani nehéz gazdasági helyzetben is megtalálták erre a forrást.

– Én nagyon bízom abban, hogy a virágos főutca nemcsak az itt élők komfortérzetét növeli majd, hanem turisztikai látványosság is lesz, csakúgy, mint régen – tette hozzá a városvezető. 

Arról szintén írtunk, hogy városszerte megkezdődött az egynyári növények kiültetése. Kedd reggel a virágosítási program részeként ültették be a Szent István tér és a Városház tér virágágyásait, és újra működik a virágóra is. 

További hírek

Olvasnivaló