Ugrás a tartalomra

Találkozás a költővel és a díjazottal – Szabó Lőrinc születésnapját ünnepelték

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. április 01. hétfő 13:49
A Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár kertjében megkoszorúzták Szabó Lőrinc portrészobrát, a költő és műfordító születésnapja alkalmából. A hétfő délelőtti ünnepi megemlékezést követően délután 5 órától a város előző évi Szabó Lőrinc-díjasával, B. Tóth Erikával beszélget Filip Gabriella.
Mocsári László képgalériája!

Szabó Lőrinc versei mondva, énekelve, és találkozó a város elmúlt évi irodalmi díjasával, B. Tóth Erika rádiós szerkesztőriporterrel. Ezek a sarokkövei a Szabó Lőrinc könyvtár névadójának születésnapjára szervezett programnak – ami egyben a költészet napjának első „felvezető” rendezvénye.

A múlt századfordulón, 1900. március 31-én született Miskolcon Szabó Lőrinc, így a tavasz a jeles nap köré szervezett programmal érkezik a költő és műfordító nevét viselő könyvtárba. A Mindszent tér 2. szám alatti épület kertjében álló portrészobor megkoszorúzása természetesen elmaradhatatlan része az ünnepnek. Idén április 1-jén, délelőtt 11 órakor a Szabó Lőrinc Általános Iskola diákjai mondták verseit, Bujdos Mátyás és Somody Máté pedig megzenésítve idézte meg a Hajnali rigókat az egyébként is rigófüttyös kertben. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, Varga Gábor, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatóhelyettese és B. Tóth Erika újságíró, szerkesztő, rádiós megkoszorúzták Szabó Lőrinc szobrát, majd a róla elnevezett általános iskola tanulói elhelyezték a saját maguk által készített virágokat.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár hagyományosan ettől az időponttól készül a másik jeles születésnapra, József Attiláéra, a magyar költészet napjára. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója úgy fogalmazott: „A Szabó Lőrincről elnevezett könyvtárunk minden évben megünnepli ezt a napot, amivel elkezdődik az a folyamat, ami április 11-éig, a költészet napjáig tart.”

Fontos az emlékezés, de ugyanilyen fontos az élő kapcsolat – hogy életünk természetes része legyen Szabó Lőrinc neve, versei, műfordításai, és mindaz, ami hozzá kötődik. Így lett hagyományos programja a születésnapnak a közönségtalálkozó a város előző évi Szabó Lőrinc-díjasával. B. Tóth Erika újságíró, szerkesztő riportjai a városon túlra is elviszik a miskolci és a megyebeli történések hírét. Könyvei, a leukémiás gyermekeket gyógyító főorvosról szóló Alkonyfény és a miskolci hospice-házban élőkről, így a halálról is szóló Menedék távolabbra viszi az olvasókat a mindennapi történésektől, hogy egy kicsit más távlatokból, más fénytörésben tekinthessenek saját életükre. B. Tóth Erikával Filip Gabriella Szabó Lőrinc-díjas szerkesztő, főkönyvtáros délután 5 órától beszélget a Szabó Lőrinc könyvtár előadótermében.

– Nagyon meglepődtem, amikor felhívtak, először azt hittem, valaki viccelődik velem – fogalmazott B. Tóth Erika, mikor a díj jelentőségéről kérdeztük. Mint mondta, rendkívül nagy megtiszteltetés ez számára, hiszen ezt a két könyvet – mint mondta – nem azért írta, hogy bármit is kapjon érte. – Rengeteg rádiós riportom van, amit archiválok, és amikor ezeket elkezdtem rendszerezni, törölgetni, akkor döbbentem rá, mennyi fantasztikus történetem van, amit kár lenne csak úgy kitörölni, és akkor kezdtem el papírra vetni őket – emelte ki. Megtudtuk azt is, most kerül nyomdába a legújabb könyve, mely a Magyar Vöröskereszt miskolci hajléktalan-ellátásáról szól. „Miskolcon 25 éves ez az ellátórendszer, amit májusban ünnepelnek majd – remélem, addigra kijön a könyv, ami a hajléktalanok életét mutatja be, rengeteg portrén keresztül.”

Április 11-éig nyílik kiállítás Weöres Sándor verseire készült illusztrációkból, lesz előadás Adyról, kötetbemutató, sőt még 12-én is nyílik tárlat a legkedvesebb Rákóczi-mondájukat feldolgozó gyermekek rajzaiból. A városi költészet napi ünnepség április 11-én, csütörtökön 11 órakor kezdődik Lillafüreden, az Óda-táblánál. Sok-sok vers között ünnepi beszédet Turczi István József Attila- és Babérkoszorú díjas költő, műfordító mond.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!