Ugrás a tartalomra

Tíz éve építik a közösséget Lyukóvölgyben

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. szeptember 27. péntek 15:09
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat lyukóvölgyi programja ebben az évben ünnepli tizedik születésnapját. Ebből az alkalomból szakmai napon tekintették át a megtett utat és pillantottak bizalommal a jövőbe.
Tízedik éve építik a közösséget a Lyukóvölgyben. Fotó: BI

A tíz éves jubileum jó alkalom a számvetésre, hogy megnézzék, honnan indultak és hová jutottak el, és egyben arra is, hogy köszönetet mondjanak mindazoknak, akik ebben a sokszor nehéz, áldozatos, de felemelő munkában részt vettek – hangzott el a Lyukóvölgyi Közösségi Házban megrendezett eseményen pénteken. 

Garbóczy Levente a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület programvezetője elmondta, a lyukóvölgyi programjuk tizedik évfordulója alkalmából szakmai napot szerveztek, ahol az együttműködő partnereiknek, a sajtónak és az itt élőknek szerették volna bemutatni, milyen tevékenységet végeznek Miskolcnak ebben a sok hátránnyal sújtott területén, és ismertetni azt, hogy ezalatt a tíz év alatt milyen változásokat tudtak elérni az itt élő emberek életében. 

A programvezető szerint, Lyukóvölgyben körülbelül 3-4 ezer, jórészt halmozottan hátrányos helyzetű ember él. A Máltai programjának, amely éppen tíz éve, 2014-ben kezdődött a városrészben a Jelenlét programmal, elsődlegesen az volt a célja, hogy a területen közösség alakuljon ki. Ez volt a közösségi ház létrehozásának a célja, amely köré szervezik a különböző tevékenységeiket és közösségépítő programjaikat. A szeretetszolgálat az elmúlt években létrehozott itt többek között egy közösségi mosodát, a Biztos Kezdet Gyerekházat, egy tanodát, Máltanoda néven a nagyobb gyerekeknek, és nyugdíjas klubot is. A házban Szociális Iroda is működik. A gyerekház célcsoportját a hátrányos helyzetű 0–3 éves korú gyermekeket nevelő családok alkotják. A tanodába általános iskolás gyerekeknek délutáni felzárkóztató és szabadidős foglalkozásokat szerveznek. A közösségi házban időnként főzőklub is működik, az udvaron, illetve a közeli területeken pedig rendszeresen szerveznek családi napokat, illetve egyéb közösségi rendezvényeket.

Garbóczy Levente úgy látja, a lyukóvölgyi program eredményes, az elmúlt tíz év alatt egy erős közösség alakult ki az itt élők között. 

- Önmagában már a tíz év folyamatos jelenlét nagyon fontos egy szegregátumban, ennyi idő alatt elértük, hogy azok az emberek, akikkel itt foglalkozunk, akikkel majdhogy nem együtt élünk, azok bizalommal tudjanak hozzánk fordulni. Komoly eredmény, hogy ez a bizalom mára kialakult, az emberek úgy jönnek ide hozzánk, mintha egy kicsit hazajönnének – fogalmazott a programvezető. 

Hozzátette, a szakmai napot arra használják fel, hogy megmutassák magukat és azt a munkát, amit elvégeztek. Hangsúlyozta, a Máltai Szeretetszolgálat a jövőbeni is marad Lyukóban. Távlati terveik között a meglévő szolgáltatások fenntartása, esetleg bővítése szerepel, emellett fontos feladatként lebeg a szemeik előtt az, hogyan tudnák a foglalkoztatást növelni a területen, esetleg egy vállalkozás elindításával.

Csehely Tamás, a szeretetszolgálat regionális ügyvezetője az első találkozásokat idézte vissza az itt élő emberekkel. 
- Amikor megjelentünk, az volt az elsődleges cél, hogy kinyissuk a kapukat, bejöjjenek az emberek, kezdjék el használni a házat, aztán majd kezdünk velük valamit. Ők befogadtak minket, mi is befogadtuk őket, és elindult valami közös dolog itt ebben a házban – emlékezett a kezdetekre. 
Felidézte, volt benne egy kevés pesszimizmus, mert nagy nehézségekkel néztek szembe, de ahogy haladtak előre kezdtek jönni az eredmények is. Kiemelte, ez döntően azoknak köszönhető, akik beletették a munkájukat, nap mint nap, áldozatokat is vállalva. A munkatársaknak, vezetőknek, támogatóknak név szerint is felsorolva őket, mondott köszönetet. 

A vezetők megnyitó beszédei után a résztvevők az elmúlt tíz évben elvégzett munkáról, a tapasztalatokról hallhattak előadásokat a szeretetszolgálat munkatársaitól.

További hírek

Olvasnivaló