Ugrás a tartalomra

Többszáz fiatal zarándok indult Miskolcról Máriapócsra

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. augusztus 15. csütörtök 09:44
Több mint háromszáz fiatal vágott neki Miskolcról gyalog és néhány szakaszon busszal az egyhetes zarándokútnak, amelynek végpontja Máriapócs, ahol az Istenszülő Szűz Mária ikonja előtt hajtanak majd térdet a pócsi Nagybúcsúban.
Több mint háromszázan indultak a zarándokúton Máriapócsra. Fotó: BI

Idén Miskolcról indultak el a 22. ifjúsági gyalogos zarándoklat résztvevői Máriapócsra kedd kora délután egy bőséges tábori ebédet követően, a szirmai görögkatolikus templomtól, hogy egy egyhetes, testet és lelket próbára tevő út után szombatra megérkezzenek a hagyományos, görögkatolikus pócsi Nagybúcsúba. Az út során erőfeszítések és lemondások közepette felkészülve arra, hogy lerakják lelki terheiket az Istenszülő Szűz Mária ikonja előtt. 

Az immár több mint két évtizedre visszatekintő zarándoklat minden évben más-más településről indul, az elmúlt években volt már kiindulópont többek között Tokaj, Szikszó, sőt Nagyvárad is. Miskolc sem először fogadta az ország számos részéből érkezett ifjú zarándokokat, a mostani apropója, hogy idén ünneplik a Miskolci Egyházmegye jogelődje - a Miskolci Apostoli Exarchátus - megalapításának századik évfordulóját. Az indulások helye változik, de a cél mindig ugyanaz, megérkezni az Istenszülőhöz.

A Ifjúsági Gyalogos Zarándoklatot 22. alkalommal szervezte meg a Görögkatolikus Metropólia. A zarándoklaton Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke személyesen is részt vesz. 

A püspöktől az elindulás előtti percekben megtudtuk, hogy ez egy „16+-os” rendezvény, elsősorban a tizenhat év fölöttiek jelentkezését várták, nem utolsó sorban tekintettel arra, hogy milyen fizikai igénybevétellel jár egy ilyen egy hétig tartó zarándoklat, még úgy is, hogy egyes szakaszokon most buszos rásegítés is lesz. Ezt a kánikula indokolja, nem véletlenül adták ki erre a hétre a Vörös kód elnevezésű riasztást is. Nem cél, hogy az ifjú zarándokok, vagy lélekben fiatal kísérőtársaik rosszul legyenek ezen az embert próbáló úton, amelynek számos állomása van a szombati megérkezésig, Berzéktől Hernádnémetin át Tiszadobig. Amiket Hajdúdorog, Újfehértó, Nagykálló és Napkor követ, mielőtt megérkeznek a célállomásra Máriapócsra. 

Orosz Atanáz elmondta, több mint háromszázötven előzetes regisztráció érkezett a zarándokoktól, a szirmai görögkatolikus templom kertjében az indulás előtt mintegy háromszázan fogyasztották el az egyházközség hívei által főzött finom ebédet. Mindig vannak lemorzsolódók is, de olyanok is szép számmal, akik menet közben csatlakoznak. A püspök úgy véli, érkezéskor akár a négyszázat is megközelítheti a zarándokok száma. 

- A Görögkatolikus Metropólia már régóta szervezi a Nagyboldogasszony ünnepéhez kapcsolódó zarándoklatát. Most huszonkettedik alkalommal indulunk el egy öt napos zarándoklatra, amelynek célja Máriapócs. Erre a zarándoklatra a tizenhat év fölöttieket vártuk, felső korhatár nélkül. A résztvevők jelentős hányada a Miskolci Egyházmegyéből jött, bár a toborzás országos volt, így sokan jöttek más országrészekből is, például többen Budapestről – ismertette a püspök. 

Rámutatott, a zarándoklat több évezredes hagyomány a zsidó-keresztény vallási kultúrában. A görögkatolikus sajátos hagyományban is rendkívül jelentős szerepe van. A főpap maga is már közel hat évtizeddel ezelőtt, gyermekként zarándokútra indult a saját falujából Máriapócsra. Visszaemlékezett arra, hogy akkoriban általános volt, hogy végig gyalog mentek a zarándokok, akár több száz kilométereket is, több napon át, de ez ma már nem magától értetődő. Amióta egyre több gépkocsi és busz áll rendelkezésre, kiment a divatból a teljes út gyalogos megtétele, ezt ma már csak kevesen vállalják. A fiatalok még bevállalósabbak, de most nekik is lesz néhány szakaszon buszos kisegítés. Tekintettel a kánikulára és arra, hogy út közben számos érdekes program is várja őket, a közös imádkozásoktól a tiszadobi Andrássy kastély megtekintésén át játékokig és strandolásig. 

- Igyekszünk úgy szervezni a zarándoklatokat a fiatalok számára, hogy elég érdekesek és vonzóak is legyenek minden alkalommal – jegyezte meg Atanáz püspök, aki rávilágított, a Mária tisztelők már évszázadok óta összegyűlnek a máriapócsi kegytemplomban, hiszen ez a görögkatolikus egyház egyik legnagyobb kegyhelye, ahová a határon túlról is sokan elzarándokolnak a mai napig. 

- Meggyőződésünk szerint a zarándoklat a megtérésnek az alkalma és ideje is, ugyanakkor közösségformáló, egyben jó lehetőség az Istennel való kapcsolatunk megvizsgálására, újra értelmezésére. Amikor az ember kilép a megszokott környezetéből, akkor kénytelen újra szembesülni  önmagával, a társaival, a kapcsolataival. Ez egy kiváló alkalom mindezeket újraértékelni. A helyünket a világban, a környezetünkben. Erre bíztattam a fiatalokat is – osztotta meg Orosz Atanáz püspök. 

A több mint háromszáz résztvevőből sokaknak ez már nem az első zarándokútjuk, sőt, többen tízen túl, akár tizenkilencedik alkalommal indulnak útnak. Volt, aki már a gyermekével együtt. A miskolci Molnár Ádám idén nyolcadik alkalommal indult Máriapócsra. Ő a bátyja példáját követi, akinek ez már a tizenkilencedik zarándokútja lesz. 
- Tőle hallottam erről először és láttam, hogy minden nyáron, augusztusban készül erre az egy hetes gyalogos zarándokútra. Láttam a róluk készült felvételeket, tudósításokat és néhány barátommal eldöntöttük, hogy mi is elindulunk. Ez olyan tizenkét évvel ezelőtt történt. 

Számomra ez azért fontos, mert amellett, hogy úton vagyunk, fizikai és lelki értelemben egyaránt, emellett sok minden történik az út során az emberben belül is. Van, aki azért jön, mert hálát akar adni valamiért, mások azért, mert terheik vannak és azokat szeretnék kicsit hordozni, aztán letenni a Szűzanya elé. Együtt zarándoklunk, de közben mindenki a saját lelki útját járja be ebben a néhány napban – világította meg a motivációkat Ádám, akit a felesége és a kislányuk is elkísért, persze csak az indulásig. 

Molnár Ádám szerint azok jönnek el egy ilyen zarándoklatra, akik ki szeretnék használni ezt a lehetőséget akár arra, hogy a kegyhelyen vagy út közben Szentgyónáshoz járuljanak, vagy arra, hogy beszélgessenek komolyabban másokkal, avagy bensőjükben elcsendesedjenek, imádkozzanak, lerakják terheiket. 
- Azt gondolom, hogy minél többet teszünk bele a mi részünkről, annál többet kapunk mi is vissza az Istentől – mondta Ádám.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!