Ugrás a tartalomra

Túl az első napon: erősen indított a Horizont Fesztivál

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. augusztus 25. szerda 17:30
Az eseményt tavaly elhalasztották a pandémia miatt, most azonban különleges produkcióikkal Miskolcra érkeznek a hazai és külföldi táncvilág legkülönlegesebb produkciói, melyeket augusztus 24-28. között látogathat a közönség.
Mocsári László képgalériája


Éder Vera fotókiállításával nyílt meg a Horizont Fesztivál.

- Tavaly novemberben kellett volna különböző portréképeket készítenem a Miskolci Balett számára, de annyi indulat volt bennem az újabb zárás miatt, hogy azt javasoltam Kozma Attilának, hogy a képekben egyszerre reagáljunk is a kialakult helyzetre valamiféleképpen.

A balett vezetője rábólintott az ötletre, így született a mostani kiállítás anyaga. Minden táncosról készült külön kép egy sajátos helyzetben, miközben körül veszik őt a társai. Éder Vera elmondta, a háromnapos fotózás során csak a balett társulat volt bent a színházban.

- Minden az akkor érvényes járványügyi szabályok szerint történt. Nagyon nehéz munka volt, hiszen nem tudtunk olyan formában közel kerülni egymáshoz, amit egy ilyen fotózás megkövetel. Úgy gondolom, ez a fotóanyag emiatt is tükrözi jól a novemberi állapotot.

Fotók: Mocsári László

Garrett Smith neve egyre ismerősebben cseng Miskolcon is. Az amerikai koreográfus harmadik éve tart kurzusokat a helyi balett társulatnak. Tiltott ösvények című előadását, amelyet amit szintén tegnap tekinthetett meg a fesztivál közönsége, a dallasi Bruce Wood Dance táncegyesületnek készítette el először. Európában pedig a Miskolci Balett az első társulat, akiknek átadta ezt a koreográfiát. Az Iszlám törvényeinek nőkre és kapcsolatokra gyakorolt nyomását mutatja be a táncmű, azok előtt az Irániak előtt tisztelegve, akiknek megtiltották, hogy a táncművészetet nyilvánosan gyakorolják.

- Adott egy nemzetközi fesztivál. Úgy véltük, ha már nem tudunk meghívni elég külföldi előadót a vírus miatt, akkor hívjunk meg nemzetközi alkotókat – mondta az előadás kapcsán Kozma Attila, a Miskolci Balett vezetője. Mi általában történetmesélő alkotásokat mutatunk be, irodalmi vagy filmes alkotásokat. Ez most egy új út, amiről úgy vélem, nem csak járható, de nagyon izgalmas út is egyben.

Igazi show 

A Big Dancers egy utcai előadás, főszerepben óriási táncoló bábokkal: ezt szintén tegnap láthatták a nézők. Elképesztő show: így lehetne jellemezni a Cadiziból érkezett El Carromato utcaszínházi társulat műsorát. Emberi szobrok, különféle geometriai formák, fények keltenek erőteljes vizuális hatást a nézőben. A formáció két tagja is mesélt az előadásról a Miskolc Tv kameráinak.

A társulatunk mindig is szeretett utazgatni, főleg külföldre, megismerni más kultúrákat – mondta Jose Tocino. – Miért Miskolc?  Szeretünk „idegenben” fellépni. Közép-Európa pedig különösen izgalmas. Nagyon kedvesen a miskolci emberek, őket is imádjuk megismerni. Szerintem ez ennek a szakmának a legszebb pillanata.

Adri Varo is arról beszélt, hogy jól érzi magát nálunk.

- Keveset láttunk a városból, de az országban már jártunk, és nagyon szépnek tartjuk mind Miskolcot, mind Magyarországot. A Carromato ötlete maga édesapám fejéből pattant ki. És a lényeg tényleg az utazás, hiszen egy utcai produkcióról van szó. Jártunk már Katarban, Skóciában, Erdélyben, tényleg, sokfelé megfordulunk.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!