Ugrás a tartalomra

Újabb miskolci csapat indul a Budapest-Bamako Rallyn

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. január 22. hétfő 15:23
A három fős csapat adományokat visz a rászoruló iskolás gyermekeknek és kétezer kesudió fát is elültetnek, hogy erősítsék a helyi gazdaság megtartó erejét. A jótékonysági küldetést a miskolci önkormányzat ötszázezer forinttal támogatja.
Fotó: Juhász Ákos

A hétfői sajtótájékoztatón Halmi István, a Miracle Africa HGD csapat vezetője elmondta, hogy két társával, Garamvölgyi Zoltánnal és Daubek Bencével vállalkoztak a több mint kilencezer kilométeres, közel egy hónapos útra vagy inkább megpróbáltatásra. 

„Régi álmom volt, hogy én is elinduljak egyszer ezen a rallyn, és amikor megtudtam, hogy ez a verseny a kihíváson túl mindig egy kijelölt karitatív célt is szolgál, az külön ösztönzést is adott. Ez a rally ötvözi a ’tájékozódási futást’ és a jótékonyságot, nagy kihívás és én szeretem a kihívásokat” – árulta el a tájékoztatón a csapatvezető, aki éveken keresztül dédelgette az ötletet, mígnem ráébredt, hogy lassan kifuthat az időből, most kell megtennie ezt a lépést. Az elhatározást tettek követték, társakat és szponzorokat keresett a nagy vállalkozáshoz. 

Az első jelölt sajnos gyorsan ki is esett egy szívroham miatt – talán mert meglátta a verseny tájékoztatóját - szúrta közbe tréfásan Halmi István, a sajtótájékoztatóról is mielőbbi gyógyulást kívánva -, de aztán jelentkezett a feladatra régi barátja Garamvölgyi Zoltán, aztán meg lett a szerelő is Daubek Bence személyében. 

A felkészülésről megtudtuk, hogy nem hasonlítható a megszokott versenyekéhez, ahol a versenyzők több megmérettetésen elindulnak, hogy aztán elérkezzenek az igazi nagy kihíváshoz. Itt nincsenek előzetes versenyek, csak maga az „igazi” Budapest-Bamako, a maga több mint kilencezer kilométerével, országokon át, gyakran úttalan utakon, akár háborús zónák közelében is, ahol a helyi afrikai ország hadserege lesz a kíséretük. Erre leginkább mentálisan lehet és kell felkészülni. Nyilván szükségesek a tárgyi eszközök, a megfelelő jármű, amely most egy Mercedes-Benz terepjáró lesz, az ellátmány, vagy a gyógyszeres pakk is. 

A csapatvezető hangsúlyozta, hogy a fizikai cél a sierra-leonei Freetown városa, de a küldetés valójában a karitatív cél: oktatási anyagokat, eszközöket vinni az afrikai gyermekeknek. „Azt gondolom, ha ott segítjük a gyerekek oktatását, a helyben maradását, akkor húsz-harminc éves korukban nem fognak onnan, ahol születtek elvágyódni. És például nem indulnak útnak Európa felé, mert megtalálják a számításukat otthon. Mi ezért is szeretnénk őket támogatni” – mondta Halmi István.

A sajtótájékoztatón az önkormányzatot, mint szponzort, Veres Pál polgármester képviselte, aki kiemelte, a Budapest-Bamako Rallynek, amellett, hogy egy rendkívüli sport teljesítmény, fontos karitatív vonatkozása is van, a miskolci csapat ajándékot visz egy afrikai iskolának, amivel segítik a gyerekek oktatását. A lehetőségük határáig ebben fontosnak tartották a részvételt, ezért ötszázezer forinttal járultak hozzá a költségekhez. 

„A jótékonyság mellett a városunk jó hírét, hírnevét is viszik és növelik az indulók, akik erre az embert próbáló feladatra vállalkoztak. Érdemes azt is megemlíteni - amiért én annyit harcolok -, hogy ez a város képes legyen egységesen kiállni egy-egy jó ügy mellett, az is megvalósult most. Nagyon sokan fogtunk össze, az önkormányzat mellett számos cég, szervezet és intézmény állt a kezdeményezés mellé, ahogy helyi politikai szereplők is” – mondta a polgármester. 

A versenyzőktől azt is megtudtuk, hogy az oktatást segítő eszközökön túl az egyik helyszínen elültetnek majd mintegy kétezer kesudió fát is, amellyel támogatni szeretnék a helyi gazdaságot, a helyben maradást, boldogulást is, hiszen, ha a szülőföldnek van megtartó ereje, az emberek nem indulnak el idegen országokba, bizonytalan jövő felé.

Amint korábban megírtuk, Bartha Nándor autóversenyző és társa, Békési Richárd a 2022-es Budapest – Bamako rallyn indult el legutóbb miskolci színekben. Ők egy alapítvány segítségével gyűjtést szerveztek egy közel kétmillió forintos defibrillátor beszerzésére, amit a célvárosban Freetownban ajándékoztak el egy rászoruló kórháznak. Mivel a defibrillátor mellé egyéb tárgyi felajánlások is érkeztek, mindenekelőtt írószerek, ezért ők is útba ejtettek egy iskolát, ahol nagy örömmel fogadták az adományt.


A Budapest-Bamako Rallyról
A világ legnagyobb amatőr ralija a magyar fővárosból indul, és a Földközi-tenger partja mentén halad Dél-Spanyolországig. A csapatoknak komppal kell átkelniük Marokkóba. Az első etap vége a korábbi királyi fővárosban és Marokkó harmadik legnagyobb városában, Fezben ér véget. Azok a csapatok, amelyek nem Budapestről akarnak indulni, Fezben csatlakozhatnak a ralihoz. A város először szerepel a verseny útvonalában.
A mezőny innen az Atlasz-hegységen át az Erg Chebbi és az Erg Chigaga dűnerendszerhez látogat majd. Az Iriki sóstón átkelve régi Dakar-útvonalakon jut majd közel 700 induló Laayoune-ba, az Atlanti-óceán partjára. Laayoune-ból Bir Gandouzba tart majd a mezőny, ez a település szintén sosem volt még hivatalos megálló a futam történetében.
A rali visszatér a Banc D’Arguin Nemzeti Park aranysárga dűnéihez és gazdag állatvilágához. A csapatoknak lehetőségük lesz próbára tenniük magukat egy klasszikus Budapest-Bamako-etapon és a tengerparton végig vezetni egészen Nouakchottig.
Nouakchottból a futam résztvevői délre haladnak majd tovább, a szárazföld belseje felé. A Bamako és az ország történelmében először kelnek majd át autók a Szenegál folyón, a szenegáli Podor közelében egy ideiglenes katonai pontonhídon. Ez nagy kihívás lesz mind a mauritán, mind a szenegáli hatóságok számára.
A rali idén visszatér az UNESCO-világörökség részét képező Bassari-vidékre és a dél-szenegáli Dindefelóba. Guineában Labe és Kindia lesz a két hivatalos táborhely, a dzsungelekkel tarkított guineai magasföldeken. A Menyasszony fátyla vízesés érintése után éjszakai fürdőzés és beach party vár az indulókra Sierra Leone egyik festői tengerpartján, Bureh Beachen. A buli utáni másnap egy pihentető, 50 kilométeres tiszteletetappal ér véget a 16 napos futam Sierra Leone fővárosában, Freetownban.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!