Ugrás a tartalomra

Valós segítség a vendéglátószektornak 

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. február 05. péntek 16:40
A miskolci városvezetés december 31-ig elengedte a közterület-használati díjat azoknak az éttermeknek, szórakozóhelyeknek, bároknak, akik teraszt üzemeltetnek.

A járványvédelmi intézkedések és korlátozások a szolgáltatóipar egészét érintették, de legnagyobb erővel talán a turizmus és a vendéglátás területén működő vállalkozásokat sújtották.
- Úgy gondoljuk, Miskolcnak – bár szintén nehéz helyzetben van – segítenie kell a leginkább rászoruló vállalkozásokat, gazdasági szereplőket – indokolta Veres Pál polgármester a Miskolc Tv stábjának a városvezetés legújabb döntését: a közterület-használati díjat december 31-ig elengedik azoknak az éttermeknek, szórakozóhelyeknek, bároknak, akik teraszt üzemeltetnek.
A mostani nem az első intézkedés a vendéglátósok megsegítésére Miskolcon: az önkormányzat már a járvány első hullámában felére csökkentette az ingatlanaiban működő, a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások bérleti díját. Arra voltunk kíváncsiak, mit szólnak mindehhez a vendéglátósok, valós segítségnek érzik?

Fotók: Mocsári László

- A mi teraszunk 21 m2 nyolc asztallal, aminek a közterület-használati díja éves szinten nagyjából 300 ezer forintot jelent – számosítja az engedmény mértékét Csorbáné Antalóczi Aliz, az El Cactus Tequila Bár tulajdonosa. Úgy véli, ez az intézkedés valódi segítséget jelent.
- Amikor újra tudunk indulni, nem kell azzal kalkulálnunk, hogy miből fogjuk még ezt is kifizetni.
 A terasz sokat dob egy belvárosi szórakozóhely forgalmán.
- Tavasztól szeptemberig a terasz teltházzal megy nálunk. Tavasszal általában kint és bent is sokan vannak, nyáron viszont legtöbben a kiülős helyeket keresik. Ezért számít jelentős előnynek, ha egy hely tud teraszt üzemeltetni.
A bérleti díj kalkulációja négyzetméter alapon történik. Az igénylésnek is van egy bizonyos díja, így sokan egyszerre kérik meg a teraszműködtetéshez az engedélyt a nyári és a téli szezonra.
- Mi egybe szoktuk évente kifizetni a szóban levő összeget, ezért is tudom azt mondani, hogy jelentős ez a segítség a mostani helyzetben – véli Csorbáné Antalóczi Aliz.

Deutsch Miklós, a Calypso Étterem tulajdonosa szintén úgy gondolja, hogy a díjfizetés felfüggesztése december 31-ig komoly engedmény.
- Harminc éve vagyunk itt, ilyen nehéz helyzet azonban eddig még nem volt. Igaz, jelenleg nem tudjuk a vendégeket leültetni a teraszra, viszont – mivel nem mobilis a teraszunk – egész évre fizetjük a bérleti díját. Próbálunk minden dolgozót megtartani, nem küldtünk el senkit, bár az ígért kormányzati bértámogatást még nem kaptuk meg, de bízunk benne, hogy ebben a hónapban az is megérkezik. Nagyon nehéz a helyzet, de valóban sokat számít ez a segítség, ami most az önkormányzattól érkezett. A legnagyobb segítség azonban az lenne, ha végre újra dolgozhatnánk.

Máshol pattog a labda

Vannak olyan vendéglátóhelyek is, amik nem tudják igénybe venni a város által nyújtott engedményeket.
- Köszönjük, hogy gondoltak az ágazatra, sokaknak jelent ez segítséget, de én speciel nem önkormányzati tulajdonú ingatlant bérlek és teraszom sincsen, így rajtam a városháza kvázi nem tud segíteni a legjobb szándék mellett sem – véli Dezmond, a Random Bár tulajdonosa. - Félek, hogy mire ennek vége, már sok helynek nem hogy terasza, vállalkozása sem lesz. A legnagyobb segítség épp ezért egy vissza nem térítendő állami támogatás lenne a vendéglátóhelyek életben tartásához.

Dolgozni akarnak

- Természetesen nehezen éljük meg mi is a helyzetet, mint a többi sorstársunk, és felháborítónak tartjuk, hogy nem engedik dolgozni a dolgozni akaró embert, azt az embert, aki minden hónapba adózik, hogy fenntartsa ennek az országnak a működését – érzi a jelenlegi viszonyok kapcsán Kollár Balázs, az Aréna E-sport Bár tulajdonosa. - Nem vagyunk vírustagadók, sőt tiszteljük és be is tartjuk az érvényben lévő korlátozásokat, kötelességeket. Mégis úgy érezzük, hogy ezzel az egésszel csak a vendéglátásban-turizmusban dolgozók életét akarják tönkretenni. Szomorú dolog látni, hogy a szupermarketekben, a tömegközlekedési eszközökön valamint kaszinókban egymás hegyén-hátán tömörülnek az emberek, mi pedig, akik náluk is jobban oda tudnánk figyelni a biztonságra, (kellő asztaltávolságot, kézfertőtlenítőt, testhőmérséklet mérést biztosítunk stb.) el lettünk felejtve, mert úgy vélik, mi vagyunk a veszély legnagyobb forrása.

Fotó: Aréna E-sport Bár magánarchívum

Orbán Viktor miniszterelnök egy hete türelemre intette az érintetteket, Kollár Balázs szerint viszont türelemből nem lehet megélni.

- Úgy látom most, nyár elejére fog visszaállni minden a régi kerékvágásba, még annak ellenére is, ha esetleg hamarabb kinyithatunk. Jelenleg a 0 forintos havi bevételünkből kell kifizetnünk mindent, amit eddig is, beleértve az alkalmazottunk fizetését, akit nem akarunk elveszíteni, az adóinkat valamint a bérleti díjat. Az 50 százalékos bértámogatás lehetőségével éltünk, amiből ez idáig semmi nem érkezett meg. Ha megérkezik, akkor is édeskevés lesz, hiszen a zárva tartás alatt minden hónapban több százezer forintot kell kifizetnünk. A most megjelent városi támogatással élni fogunk, hiszen tavaly is – amikor nyitottuk a helyet – nagy sikere volt a teraszunknak. Viszont szeretnénk már ott tartani, hogy használatba is vehetik azt a vendégeink.
A nyitás mellett a legnagyobb segítséget szerintük is a kormánynak kellene nyújtania. 
- Mivel a kormány kényszerített bezárásra, ezért szerintünk neki kéne átvállalni a bérköltségeink, adóink illetve bérleti díjunk nagy részét. Ezek hiánya miatt érezzük azt, hogy cserbenhagyottak vagyunk.

További hírek

Olvasnivaló