Ugrás a tartalomra

A vér virágaival állítottak emléket a hősöknek

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. november 09. kedd 18:01
Az első világháború hősei és áldozatai előtt tisztelgő fotókiállítás nyílt a polgármesteri hivatal aulájában.
Pipacs, a vér virága - fotókiállítás a városházán - Mocsári László képgalériája

Mezei Zsuzsanna miskolci művésztanár kereste meg Veres Pál polgármestert azzal a szándékkal, hogy B.-A.-Z. megyeszékhelye is csatlakozzon az első világháború emlékét őrző és ápoló mozgalomhoz. A székesfehérvári székhelyű Krajczáros alapítvány – melynek munkájában évek óta részt vesz Mezei Zsuzsa is – erős kapcsolatot épített ki határon túli szervezetekkel, aktivistákkal. A szervezet a világháború befejezésének évfordulóján, november 11-én megemlékezéseket, valamint a témához kapcsolódó akciókat tart. Az, hogy Miskolc is csatlakozzon a mozgalomhoz, nem valóságtól elrugaszkodott ötlet, hiszen a Tizeshonvédokként ismert Kir.10. számú gyalogezred katonái mintegy 40 ezren indultak a háborúba ebből a városból.

- Jó húsz évvel ezelőtt, amikor Belgium flandriai részén voltam, a régi frontvonal településeit bejárva azt tapasztaltam, hogy a mai napig tisztelettel emlékeznek a világháborús hősökre – vezette fel gondolatait Veres Pál polgármester. - Ott találkoztam elsőként a pipacs szimbólumával is, ami a véráldozat és a veszteség jelképe. Vörös, mint a vér, és nagyon hervadékony virág, így hűen jelképezi az emberi lét mulandóságát is.

A megnyitó pillanatai. Fotó: Mocsári László

A polgármester visszaemlékezett a Belgiumban megélt érzelmekre.

- Az ottani katonai temetők nagyon megindítottak: hihetetlen hagyománya van Flandriában a különböző nemzetek és nemzetiségek katonai temetőinek ápolásában. Ez a tisztelet, amivel a múltnak adóztak, mélyen megérintett – mondta Veres Pál, aki Miskolc kollektív emlékezetét is becsesnek tartja.

- Szobor és utcanév is állít emléket a város híres gyalogezredének. A cserkészeknek hála, a Hősök temetője újra látogatható és megemlékezésekre is alkalmas. Ennek a katonai sírkertnek a történetét több évtizedes munkával feltárták: idén jelentette meg a Háromkő Egyesület azt a kötetet, amelyben Tóth Arnold, a Herman Ottó Múzeum korábbi igazgatója ennek a munkának az eredményeit teszi közzé.

Bolgár Bendegúz szavalja Sassy versét. Fotó: Mocsári László

A megemlékezés gerincét az a több mint 30 darabból álló fotókiállítás alkotja, amit kedd délután nyitottak meg a hivatal aulájában. A képek a vér virágait jelenítik meg különböző művészi képek és montázsok formájában.
Az ünnepségen korabeli dallamokat csalogatott elő hangszeréből Molnár István, a Miskolci Nemzeti Színház művésze, Polgár Bendegúz, a Földes Ferenc Gimnázium tanulója pedig elszavalta az első nagy világégés miskolci poétájának, Sassy Csabának Halottak napján című versét.

Miskolcon, csatlakozva a Krajczáros Alapítvány felhívásához november 11-én csendes megemlékezéssel egybekötött gyertyagyújtást tartanak a hivatal épületében 11 órától.
 

További hírek

Olvasnivaló