Ugrás a tartalomra

Akkor és most…: A villanyrendőr

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. január 28. vasárnap 11:41
Az 1966-os felvételt a Fortepan archívumából származik, azon a Villanyrendőrnek az a pontja található, ami a legtöbbet változott az elmúlt évtizedekben.
Fotó: Fortepan / Páldi Vince (1966)

Ezen a telken, vagyis a Széchenyi utca 44–46. szám alatt korábban a Győri-ház néven ismert épület állt. A sarokházat Győri Ödön szeszgyáros és nagykereskedő, építtette 1897-ben, családjával az első emeleten élt. A földszinten üzletek voltak: itt működött Rosemberg Gyula szőnyegüzlete, majd Haász József „csemegekülönlegességek, fűszer-, bor- és ásványvizek kereskedése”. Az államosítások után Ofotért szaküzlet, kalap- és sapkajavító üzem, valamint egy talponálló üzemelt a földszinten.

Osztie Tibor fotója (2024)

1965-ig, amikor 44. szám alatti házat elbontották, helyét parkosították, déli részen pedig pavilonokat nyitottak újságos és jegy-bérletpénztár számára. A 46. szám hatalmas tűzfalán 1966-ban mozaikból készült Miskolc-térképet helyeztek el. A kilencvenes évek végén aztán területet beépítették, a kétemeletes formabontó épületet Farkas Pál tervezte és 2000-ben adták át, földszintjén a kezdetek óta bankfiók működik.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!