Ugrás a tartalomra

„Az erőszak soha nem lehet magánügy”

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. november 14. kedd 19:41
A kapcsolati erőszak volt terítéken azon a sajtóreggelin, amelyet kedden rendeztek Varga Andrea alpolgármester kezdeményezésére az alpolgármester hivatalában, szakemberek bevonásával.
Fotó: Horváth Csongor

A beszélgetésen a november 25-i, a nők elleni erőszak felszámolásának világnapjához közeledve, annak mintegy előzeteseként, a Kapcsolati Erőszak Áldozatainak Támogatása nevű önkormányzati programot, és ehhez kapcsolódóan az önkormányzattal együttműködő szervezetek tevékenységét is megismerhették a résztvevők. Az alpolgármester és a sajtó munkatársainak beszélgetőtársai Sándor-Lenkei Aida, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat Regionális Krízisközpontjának szakmai vezetője, Doszpoly Orsolya, a Miskolci Áldozatsegítő Központ vezetője és Trézsi Renáta, az önkormányzat társadalmi felzárkózási referense voltak.

„A kapcsolati erőszak elszenvedőinek támogatása nem csak az önkormányzat, hanem az egész társadalom számára rendkívül fontos kérdés. Napi szinten jönnek hírek családon belüli erőszakról, amely nem csak a nők és a gyerekek ellen irányulhat, akár férfiak is lehetnek az elszenvedői. Mi minden bántalmazásról beszélni szeretnénk” – mondta a találkozón Varga Andrea alpolgármester. Hangsúlyozta, meg kell változtatnunk azt a fajta gondolkodást és attitűdöt, amely azt mondja, hogy ami otthon, a zárt ajtók mögött történik az magánügy. 

„Az erőszak soha nem lehet magánügy! Egy városnak felelőssége van abban, hogy közösségként hogyan reagál az ilyen típusú cselekményekre. Ezért tartjuk fontosnak, hogy a különböző szakterületeken dolgozók beszéljenek egymással, támogassák egymást, és kialakítsuk azokat az együttműködéseket, amelyek hatékonyabbá teszik a segítségnyújtást az áldozatoknak” – emelte ki.  

Rámutatott, számos szervezet van Miskolcon is, akik azért dolgoznak, hogy a kapcsolati erőszak áldozatainak segítsenek. Ám csak akkor tudnak eredményesek lenni, hogyha a különböző szakterületek munkatársai megadják nekik azt a fajta háttértámogatást, amely szükséges ahhoz, hogy az információk eljussanak az áldozatokhoz, a szakemberek felismerjék, hogy itt komoly probléma van,  és erre reagálni tudjanak. Ez a lényege annak az együttműködésnek, amelyben az önkormányzat az Áldozatsegítő Központtal és a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat Krízisközpontjával számos egyeztetés, megbeszélés és csoportmunka eredményeképpen elindult egy nagyon erős szakmai támogatás kiépítése felé. Az önkormányzat prioritásként kezeli azt, hogy segítsen a kapcsolati erőszak áldozatain és támogassa azokat a szervezeteket, amelyek ebben segítenek, ehhez biztosítják az erős szakmai hátteret. 

„Tévhit, hogy ez csak fizikai erőszakot jelenthet. Verbálisan, érzelmileg és gazdaságilag is bántalmazhatnak valakit” – világosított fel Doszpoly Orsolya a Miskolci Áldozatsegítő Központ vezetője. Mint fogalmazott, nagyon sokszor nem ismerik ezt fel sem a fiatalok, sem az idősebbek, akik már régen élnek egy megszokott kapcsolatban, mert azt gondolják, hogy az teljesen normális dolog, hogy egyikük domináns, és például ellenőrzi a pénzügyeket, azt, hogy mikor hol jártunk, mit csináltunk, annyi pénzt ad, amennyit ő gondol, tehát gazdaságilag korlátoz minket. Ez is lehet erőszak egy alá-fölé rendeltségi viszonyban. 

Megtudtuk a beszélgetésen, hogy a Miskolci Áldozatsegítő Központ 2018-tól működik Miskolcon, első vidéki helyszínként kapták meg a lehetőséget az Igazságügyi Minisztériumtól, hogy városunkban nyissanak egy központot. Erre azért is nagy szükség volt, mert itt minden típusú bűncselekmény áldozati köre megjelenik. 

„A gyakorlatban, amikor egy ilyen speciális helyzetű sértett kerül a látókörünkbe, fölvesszük a kapcsolatot a krízisambulanciával, időpontot egyeztetünk, megmondjuk mikor és kihez kell odamennie. Ez azért segítség a számára, mert így nem neki kell felkutatnia a további segítséget, hanem a rendszerben lévő szakemberek szinte kézről kézre adják át egymásnak az ügyfelet. Így sokkal nagyobb a motivációja és az esélye arra, hogy valóban igénybe vegye a számára elérhető segítségnyújtást” – ismertette Doszpoly Orsolya. 

Sándor-Lenkei Aida az Ökumenikus Segélyszervezet Regionális Krízisközpontjának szakmai vezetője elmondta, hogy a krízisambulancián más szakemberek mellett pszichológus is foglalkozik az áldozatokkal és jogi tanácsot is kaphatnak. Az első találkozás után jellemzően fél évig foglalkoznak egy hozzájuk fordulóval, minden támogatást megadnak ahhoz, hogy kiléphessen a bántalmazó kapcsolatból.

„Minden ötödik nő ma Magyarországon kapcsolati erőszakban él és minden héten egy nő meghal kapcsolati erőszakban. Nem csak a nőket érinti ez a probléma, a férfiak ugyanúgy lehetnek áldozatai a kapcsolati erőszaknak, de a tapasztalatunk az, hogy a nálunk megjelenő eseteknek mindössze csak 8-10 százalékában férfi az áldozat, a többiek nők - és gyermekeik. Igaz, a férfiak társadalmi megítélése egy kicsit más, ők eleve nehezebben jelentkeznek és kérnek segítséget a különböző szervezetektől, hogyha erőszakban élnek” – világított rá a tényre Sándor-Lenkei Aida.

Az önkormányzat, a Miskolcon működő szervezetekkel együtt évek óta azon dolgozik, hogy a különböző szakterületek megismerjék egymást, és képezzék, érzékenyítsék a szakembereket - akár a rendőröket is -, hogy felismerjék a kapcsolati erőszakot és minél előbb a megfelelő helyre irányítsák az áldozatokat. 

„Három éve tervezzük Miskolcon azt a rendszert, amely a kapcsolati erőszak áldozatainak hatékonyabb segítését szolgálja. Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen az áldozatsegítő központ, a krízisambulancia Miskolcon már működik, és van még a 112-es segélyhívó vonal is, valamint bevontuk a munkába a MESZEGYI-t is. Mindegyik egy olyan szervezet, amely azért dolgozik, hogy az áldozatok ki tudjanak jönni egy kapcsolati erőszakból – ismertette a szakmai vezető. 

A beszélgetőtársak egyetértettek abban, ahhoz, hogy a kapcsolati erőszak száma csökkenjen és a bántalmazottak minél hamarabb megkapják a szükséges segítséget, két dolog szükséges: egyrészt a társadalom minél szélesebb körű informálása és szemléletformálása - már gyermekkortól, az óvodától kezdve -, másrészt a családokkal kapcsolatba kerülő szakemberek továbbképzése és érzékenyítése.

Abban is egyetértés volt, hogy van még hová fejlődni, mind a szakmai szervezeteknek, mind az önkormányzatoknak van ebben teendője. Különösen abban, hogy gondoskodni tudjanak az áldozatok biztonságos elhelyezéséről, védett házakban, intézményekben vagy önkormányzati ingatlanokban. Akár úgy is, hogy együttműködnek országosan a többi önkormányzattal és szervezettel, hiszen számos esetben a kapcsolati erőszak elszenvedőit más településen célszerű elhelyezni, ahol esélyük van új életet kezdeni.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!