Ugrás a tartalomra

Az EU óva int a külső beavatkozástól

MTI
Utoljára módosítva
2020. szeptember 28. hétfő 15:52
Mély aggodalomra ad okot az összecsapások fokozódása Hegyi-Karabahban, mert veszélyezteti a régió stabilitását, azonban mindenfajta külső beavatkozás elfogadhatatlan - jelentette ki Peter Stano, az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn Brüsszelben.

"Nem hagyhatjuk, hogy bárki is hasznot húzzon az ott folyó harcokból" - hangsúlyozta. Elmondta: Josep Borrell, az unió kül - és biztonságpolitikáért felelős főképviselője telefon egyeztetett az örmény és az azerbajdzsáni külügyminiszterrel, és minden olyan féllel felveszi a kapcsolatot, aki hozzájárulhat a konfliktus mielőbbi lezárásához. Hozzátette, hogy az EU azonnali tűzszünetre és az ellenségeskedés beszüntetésére szólít fel.

Azzal az örmény váddal kapcsolatban, hogy Törökország közvetlen katonai támogatást nyújt Azerbajdzsánnak, a szóvivő kijelentette: "Egyelőre nincsenek olyan bizonyítékok birtokában, amelyek ezt az állítást alátámasztanák".

A vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban vasárnap harcok robbantak ki. A túlnyomórészt örmények lakta terület a Szovjetunió megszűnésekor, 1991-ben nyilvánította ki függetlenségét és elszakadását Azerbajdzsántól. Azóta Örményország és Azerbajdzsán is vitatja a térség hovatartozását.

Vasárnap Örményország azt közölte, hogy Azerbajdzsán légi és tüzérségi támadást hajtott végre Hegyi-Karabah ellen. Baku viszont azt állította, hogy az akció válaszcsapás volt egy örmény tüzérségi támadásra. Örményországban rendkívüli állapotot hirdettek ki, teljes katonai mozgósítást rendeltek el, s Azerbajdzsán szintén rendkívüli állapotot rendelt el.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!