Ugrás a tartalomra

Bármelyik alszámláról lehet fizetni a Szép-kártyákkal

MTI
Utoljára módosítva
2021. április 16. péntek 10:39
Idén év végéig a Széchenyi Pihenő Kártyával bármelyik alszámláról lehet költeni a Szép-kártya által engedélyezett célokra – derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent rendeletből.
Rengeteg embernek halmozódott fel a béren kívüli juttatásként adott SZÉP-kártyáin jelentős mennyiségű pénz

2021. december 31-ig bármilyen alszámláról lehet költeni bármilyen, SZÉP-kártya által engedélyezett célra.

A könnyítés szerint tehát például a szálláshely, vagy a szabadidő zsebből is lehet költeni vendéglátásra, és fordítva.

A koronavírus-járvány alatt rengeteg embernek halmozódott fel a béren kívüli juttatásként adott SZÉP-kártyáin jelentős mennyiségű pénz. A helyzet orvoslása végett a miniszterelnök egy rendeletet írt alá, amely átmenetileg lényegében eltörli a különféle alszámlák közti határvonalakat – írja a Porfolio.hu. Információik szerint a Szép kártyák zsebeiben jelenleg mintegy 160 milliárd forint van. Ennek szabadabb felhasználhatósága segíthet az idén amúgy igen gyengén induló kereskedelmi forgalom élénkítésében. A rendelet – ami a kihirdetését követő 10. napon lép hatályba – az éttermi teraszok és az óvodák, alsó tagozatok újranyitásával együtt jelent meg.

Korábban egyébként az MSZP nyújtott be törvényjavaslatot (ITT olvasható), azt kérve, hogy élelmiszer-vásárlásra is lehessen költeni a Szép-kártyáról. Ezt azzal indokolták, hogy a járvány miatt sokkal kevésbé használható a juttatás, mert például a szállásfoglalásokra vagy a kultúrára fordítható zsebekben ragadt összeget nem lehet melegételre költeni. Azért is volt problémás, mert a szálláshelyek november óta zárva tartanak, csak üzleti és oktatási célból fogadhatnak vendéget, de a kulturális szektor is leállt a járvány miatt.

A járvány okozta gazdasági válságban rengeteg ember vesztette el az állását, az MSZP szerint éppen ezért „sok család számára sokkal nagyobb segítséget jelentene, ha a kártyát nem csupán fitneszbérletre vagy wellnesshétvégére, hanem élelmiszerekre is lehetne fordítani.”

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!