Ugrás a tartalomra

Bükki Hegyi Maraton – kihasználták a megújult hazai pálya előnyét

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. június 13. csütörtök 10:33
A jó néhány hazai futóesemény pünkösdi hétvégéjén rendezte meg a miskolci Marathon Club a 27. Bükki Hegyi Maraton-Kisgyörgy Ádám Emlékverseny terepfutó-viadalt, amit ezúttal horvát, orosz és szlovák sportemberek avattak nemzetközivé. A borsodi futók alaposan kihasználták a hazai pálya előnyét, mindössze egy elsőséget engedtek át.

A két ponton megújított körpálya sikerrel debütált a résztvevők körében, akik ezúttal is kellemes emlékekkel távozhattak Miskolcról. A pénteken délután és szombaton reggel is átvehető rajtcsomagokban – az egészséges táplálkozás jegyében – a Joyson Safety Systems Hungary Kft. jóvoltából mindenki találhatott egy-egy palack ásványvizet és almát is.

Az első rajtot megelőzően – az utóbbi évekhez hasonlóan – ezúttal is megkoszorúzták a 2011-ben elhunyt Kisgyörgy Ádámnak, a Bükki Hegyi Maraton megálmodójának, megvalósítójának, 18 éves koráig „felnevelőjének”, a Marathon Club alapítójának emléktábláját a versenyközpontban. Miskolc városa és a rendezők nevében Katona Ferenc önkormányzati képviselő, a Szervező Bizottság elnöke, a futók képviseletében pedig a valamennyi eddigi Bükki Hegyi Maratonon indult veresegyházai Horváth György helyezte el a megemlékezés és tisztelet koszorúját.

Először a kismaraton, a félmaraton, a maraton és a maraton-váltó résztvevői sorakoztak fel a Csanyik-völgy- Királyasztalon kijelölt rajtvonalnál. A kevésbé felkészültek és a gyermekek 3,5 km-en vetélkedhettek. Az esőzések után hirtelen jött kánikula alaposan próbára tette a futókat, akik ennek ellenére megvívták a maguk „harcát”, megcsinálták, amit vállaltak.

A leghosszabb távon Berta Gábor taktikus versenyzéssel, erejét kiválóan beosztva szerezte meg az abszolút elsőséget, míg a hölgyek azonos futamában nem született meglepetés, nyert az utóbbi években rendre az első helyen végző Szanyi Ágnes, aki legjobb miskolci női maratonistaként hazavihette a Markovics László vezette Budo Sportbolt különdíját is.

A maraton-váltók csatájában a Nomád Terepfutó Suli egységei vitték a prímet. A női kategóriában képviseltette magát a főtámogató Miskolc önkormányzata, melynek tagjai ezúttal lemaradtak a dobogóról, de így is szépen helytálltak.

Az idei MC Joyson Félmaraton Tour 2. állomását jelentő félmaratoni távon Harsányi Tamás alaposan leiskolázta a mezőnyt. – Érvényesült a papírforma – mondta félig viccesen a célban a győztes. – Édesapámmal sokat gyakoroltunk a megújult körpályán, ami kiváló lehetőséget kínál a terepfutók számára. Természetesen örülök, hogy ismét nyerni tudtam a Bükkben, ahol korábban a leghosszabb távon is sikerült már diadalmaskodnom.

A női félmaraton győztese a szülés után tavasszal visszatérő és egyre jobb formába lendülő Tinta Tamara lett.

A  kismaratonon Halona Gergely révén diósgyőri, Behan Anikónak köszönhetően hernádkaki győzelem született.

A 27. Bükki Hegyi Maraton-KÁEV valamennyi távjának teljesítőjét – négyszáznál is több sportembert – egyedi befutóéremmel, egy tányér finom gulyással, valamint Hell és Xixo üdítőkkel várták a célban. A verseny hétvégéjén kedvezményes belépési lehetőséget kínáltak a sportolóknak a Miskolci Állatkert és Kultúrparkba, a Diósgyőri várba és a Miskolctapolcai Barlangfürdőbe.

A miskolci Ensport laboratórium jóvoltából gazdára talált 2 db, teljes állapotfelmérésre vonatkozó különdíj, mely segíti a sportolók teljesítmény diagnosztikáját, edzéstervezését, helyes táplálkozását, futómozgás elemzését is.

A díjátadásban Katona Ferenc mellett közreműködött Szekeres Áron, a Joyson Safety Systems Hungary Kft. HR igazgatója, aki jó néhány kollégájával együtt futóként is részese volt az eseménynek.

Nagy köszönet az időmérő- és versenyiroda csapatnak, a pálya-jelölő és biztosító egységünknek, a versenyközpont építő-bontó brigádnak, a frissítő pontok szorgos tagjainak, a profi díjátadóknak és szpíkernek, valamennyi támogatónknak, partnerünknek, segítőnknek – fogalmazott Szűcs István, a rendező Marathon Club elnöke. – Csak így, együtt sikerülhetett ismét egy színvonalas terepfutóversenyt megszerveznünk Miskolcon, a Bükk-hegységben! Bár még az utómunkák javában zajlanak, a tervezhetőség miatt már kiírtuk a jövő évi időpontot: 2020-ban június 13-án, szombaton rendezzük meg hazánk első hivatalos terepfutó versenyének 28. felvonását, a Bükki Hegyi Maraton-KÁEV-et.

Eredmények:

Nomád Maraton (42,3 km), férfi abszolút: 1. Berta Gábor (Miskolc) 3:43:46 óra, 2. Kovács Tamás (Debrecen) 3:48:15, 3. Tulipán Attila (Ózdi Teknőc Futó Club) 3:49:41

Nomád Maraton (42,3 km), női abszolút: 1.Szanyi Ágnes (Zöld Sportok Clubja) 4:18:03, 2. Négyessy Brigitta (Kazincbarcika) 4:55:17, 3. dr. Lukács Tünde (Salgótarjáni Atlétikai Club) 5:32:59

Nomád Maraton-váltó (4x10,6 km), női abszolút: 1. Nomád Vad Unikornisok (Petró Réka, Farkas Orsolya, Zibrinyi Luca, Zákányi Panna) 4:31:24 óra, 2. Futárok SC - Jászárokszállás (Balogh Katalin, Balogh Edina, Kubacsek Éva, Petró Annamária) 4:51:24, 3. Nomád Anyák-Miskolc (Nagyné Balogh Zita, Farkas Anna Krisztina, Kovács Anett, Zákányiné Bányász Henrietta) 5:25:46.

Nomád Maraton-váltó (4x10,6 km), férfi abszolút: 1. Nomád Nagy Raptorok (Pócs Levente, Nagy Dániel, Szépvölgyi Bálint, Czinege Dávid) 3:30:29, 2. Nomád Kis Raptorok (Újhelyi Dániel, Bak László, Takács Bence, Pocsai Levente) 3:42:57, 3. Futárok SC (Nagy Olivér, Vajda Balázs, Szikra Zoltán, Balogh Péter) 4:03:35

Joyson Félmaraton (21,2 km), férfi abszolút: 1. Harsányi Tamás (Bükki Műhely) 1:31:50, 2. Karlowits-Juhász Tamás (Bükki Műhely) 1:44:42, 3. Molnár Csaba (Ózdi Teknőc Futó Club) 1:46:15

Joyson Félmaraton (21,2 km), női abszolút: 1. Tinta Tamara (Bükki Műhely) 2:06:43, 2. Drótos Alexandra (Nagy Norbi Big Team) 2:17:18, 3. Polgárné Mátrai Barbara (Répáshuta) 2:23:02

Sanofi Kismaraton (10,6 km), férfi abszolút: 1. Halona Gergely (Diósgyőri TC) 52:47, 2.Bukovi Norbert (szlovák, NIKA WRC Rozava) 56:42, 3. Jedlinszki Gábor (B.-A.-Z. MRSE) 57:08

Sanofi Kismaraton (10,6 km) női abszolút: 1. Behan Anikó (Hernádkak) 55:17, 2. Szegő Csilla (Edelényi Futók Egyesülete) 1:00:23 óra, 3. Szoták-Orosz Katalin (B.-A.-Z. MRSE) 1:02:44

Minimaraton (3,5 km), férfi abszolút: 1. Erdődi Péter (Nomád Terepfutó Suli) 13:49 perc, 2. Gödry Balázs (Snowline-Budapest) 13:54, 3. Majerusz Ádám (Miskolc) 14:05

Minimaraton (3,5 km), női abszolút: 1. Vajda Júlia (Gödöllő) 15:57, 2. Pocsai Noémi Emese (Miskolci Sportiskola) 17:34, 3. Pallér Zsuzsanna (Miskolc) 18:11.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!